Preluare Leviathan.ro

La 22 martie 1943 a avut loc premiera filmului O noapte furtunoasă, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale. Din distribuţie făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.

Filmul O noapte furtunoasă, prima transpunere cinematografică a universului comic al marelui dramaturg, a avut premiera de gală la 22 martie 1943, la cinematograful bucureștean ARO, proaspăt renovat. Scriitorul și criticul de film Marian Rădulescu aprecia, în articolul Ceva bun de la filmul românesc, că „înainte de naționalizarea industriei cinematografice din România, s-au realizat prea puține filme notabile. Unul dintre ele este, cu siguranță, O noapte furtunoasă (regia: Jean Georgescu).”

Criticul de film Călin Căliman aprecia că „regizorul Jean Georgescu și-a axat demersul cinematografic pe relația strânsă dintre text și context, dintre piesa lui I. L. Caragiale și lumea reală a sfârșitului de veac bucureștean, cu tarele dar și cu farmecul ei, operând o fundamentală schimbare de optică îndeosebi în tradiția teatrală a interpretării popularelor personaje caragialene, interpretare orientată anterior pe făgașul șarjei și al caricaturii. Filmul lui Jean Georgescu părăsește cei trei pereți ai scenei, ai «odăii de mahala cu mobile
de lemn și paie», personajele evadează în spațiu, cât le-au permis condițiile vremii de război în care s-a realizat filmul.”

Surse: Wikipedia, Jurnal. Fm, http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/film-romanesc~o-noapte-furtunoasa~53.

Preluare Leviathan.ro