Andaluzia înregistrează date similare cu cele din august. În această după-amiază, se întâlnesc membrii comitetului de experți care vor analiza noile măsuri pentru a preveni ca extinderea pandemiei să scape din nou de sub control. În această reuniune, cuvântul cheie va fi “prudența”. Este în aer o posibilă relaxare a restricțiilor de circulație din timpul nopții, a orelor de deschidere a barurilor și magazinelor și a posibilității de a călători între provinciile andaluze.

În ciuda faptului că datele s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele zile, mai mult de 2.000 de persoane din Andaluzia și-au pierdut viața în februarie. Consilierul de sănătate, Jesús Aguirre, după întrunirea guvernului andaluz, a declarat că o relaxare rapidă poate duce la necesitatea opririi bruște a activităților economice, astfel încât experții vor reflecta mult asupra acestor măsuri. Mai mult, trebuie făcută o intervenție foarte precisă deoarece situația nu este aceeași în toate provinciile. De exemplu, Almería are o incidență încă mare comparată cu Huelva, a cărei rată de incidență este de 100. Există multe variabile, cum ar fi răspândirea rădăcinii britanice, ce reprezintă 60% în Andaluzia, comparativ cu cea inițială din Wuhan.

Pe de altă parte, guvernul andaluz a aprobat un plan pentru a administra 500.000 de vaccinuri pe săptămână. Această strategie de vaccinare ar putea începe în aprilie dacă sunt îndeplinite previziunile privind aprovizionarea cu un număr mare de doze. Guvernul va organiza aproape 750 de puncte de vaccinare în cele opt provincii andaluze, inclusiv zone mari în aer liber, pentru a putea vaccina mai mult de 70% din populație până la sfârșitul verii acesteia.

Consemnează, Cristian Segărceanu