A consemnat, Cristian Segărceanu

Luni 4 ianuarie, va avea loc prima reuniune, din acest an, a Comitetului de experți în materie de COVID a guvernului andaluz. În această reuniune se va analiza situația actuală în Andalucía și se vor pune bazele următoarelor decizii privind măsurile și restricțiile ce se vor adopta. Guvernul andaluz are prevăzut luarea de noi decizii înainte de data de 10 ianuarie.

Guvernul andaluz a marcat deja calendarul reuniunilor Comitetului de experți în problema coronavirusului pentru perioada începutului de an. În prima zi de luni a anului 2021, guvernul va revizui din nou restricțiile și limitările actuale, pentru a decide dacă le extinde sau pentru a le face mai flexibile. Membrii Comitetului de alertă pentru sănătate publică cu impact ridicat din Andalucía (Comitetul de experți) care sfătuiește executivul regional cu privire la gestionarea pandemiei Covid-19, au ținut o întâlnire prin video conferință lunea trecută pentru a evalua rezultatele măsurilor luate până acum. După această reuniune, Guvernul Andaluz a ales să extindă aceste măsuri pentru următoarele zile. Comitetul de experți a subliniat stabilitatea care marchează evoluția epidemiologică în Andalucía. Însuși președintele Andalucíei, Juanma Moreno, a mulțumit cetățenilor pentru munca depusă pentru ca 2020 să se încheie cu o situație stabilă.

A existat posibilitatea înăspririi acestor măsuri în perioada revelionului dar în cele din urmă, experții au considerat că nu este necesar. Deocamdată este permisă mobilitatea între provincii până la noi ordine, iar industria hotelieră poate continua să servească cina între orele 20:00 și 22:30. Cu toate acestea, deși barurile și restaurantele pot servi publicul, nu le este permis să servească alcool după orele 18. Magazinele pot rămâne deschise până la ora 21:00 iar starea de alertă rămâne încă în vigoare între orele 23:00 și 06:00.

Prelungirea acestui pachet de măsuri depinde de acum înainte de datele cheie, deja indicate de guvernul autonom. Consejeria de Sănătate și Familie de pe lângă Junta de Andalucía efectuează o evaluare continuă și zilnică a datelor epidemiologice și clinice, iar pe 4 ianuarie va avea loc o altă evaluare de către grupurile tehnice în vederea unei noi luări de decizii. În cadrul acestei reuniuni, va fi luată o hotărâre cu privire la pachetul de măsuri menționat, care va fi anunțat pe 10 ianuarie, dată la care se încheie calendarul furnizat de consiliu pentru sărbătorile de iarnă.