Timp de trei zile, Centro Cultural La Tierra Tracia din El Ejido a fost gazda a numeroși invitați sosiți din mai multe părți ale Spaniei pentru a inaugura o nouă punte de legătură pentru toți românii cu două zile inainte de 31 August, Ziua Limbii Române – “Rumanía – Costumbres y tradiciones”/ “Tradiții românești”

 Proiectele socio-culturale  „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“ inițiate de Asociación Socio-Cultural Romanati din El Ejido, Almería, Spania impreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Publicația Certitudinea, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt din cadrul Consiliul Județean Olt și partenerii sociali, Sindicatul Național Forța Legii și Confederația Sindicală Națională Meridian incă din luna decembrie a anului 2018, continuate cu seria de intâlniri săptămânale Noche Temática Intercultural din Centro Cultural La Tierra Tracia, singurul centru cultural activ din Regiunea Andalucia constituit printr-un parteneriat social stabil cu  Sindicatul Național Forța Legii, președinte Ringo Dămureanu, au generat din 29 august o nouă inițiativă de comunitate in diaspora românească.

Evenimentul de sâmbătă, 29 august de la Pizzeria Asador DIANA din Los Llanos de Vicar a fost organizat  in colaborare cu  COTNARI SA, MUCH MORE MARKET Spania, DIGI Spania, WORD VENTURES și DREAM TRIPS România, ADRIA MINI-MARKET, BodyGym Mojonera și reprezintă inceputul unor seri tematice ce se vor desfășura periodic in mai multe locații din Spania reprezentative pentru comunitatea românească ca un mod concret in păstrarea şi afirmarea identităţii, promovarea la nivel european a imaginii și valorilor comunităţii românești şi întărirea legăturilor dintre România şi Spania.

 Parteneri media au fost  televiziunea Dragoi TV din Spania care pe parcursul celor trei zile a preluat integral evenimentele, revista Turism Live, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România-UZPR, Publicația Certitudinea și Traditiioltene.ro.

In după amiaza zilei de sâmbătă, in cadrul întâlnirilor „Noche Temática Intercultural” organizate de Asociación Socio-Cultural Romanati ca un preambul la evenimentul din seara acestei zile, alături de comunitatea româneasca din Almería a fost artistul NICU COVACI, fondatorul Phoenix, cu o prezentare a unei prestigioase activități profesionale: scriitor, pictor, sculptor, muzician.

„CEI CE NE-AU DAT NUME”

“Patriarhul” românilor din Spania (fiindcă este stabilit de 33 de ani in Moraira, Comunitatea Valenciană) a oferit un spectacol fascinant publicului, atât muzical cât și prin prezența și prestața deosebită a discursului adresat participanților.

Volumele autobiografice de carte PHOENIX- Insă eu o pasăre, PHOENIX -Judecata ințelepților, Nicolae Covaci-Interviuri (1971-2016), albumele de muzică Vino, Țepeș !, Phoenix Internațional și Transsylvania Phoenix-The 80s au fost prezentate și semnate de autor publicului.

Eugen Drăgoi, director artistic al televiziunii Drăgoi Tv i-a oferit simbolic artistului steagul tricolor pe care Nicu Covaci l-a primit vizibil emoționat in aplauzele tuturor.

Sâmbătă seara de la ora 19.00, Pizzeria Asador DIANA a devenit neincăpătoare pentru clienții și invitații acesteia de diverse naționalități. Au fost oferite gustări tradiționale românești din partea MUCH MORE MARKET SL Spania și o degustare de vinuri din partea COTNARI SA. Seara s-a incheiat cu tragerea la sorți la tombola cu premii organizată cu ocazia evenimentului, locul intâi  un sejur de 3 zile și 2 nopți pentru 2 persoane intr-un resort de 5 stele din Andalucia oferită de WORD VENTURES și DREAM TRIPS România, locul doi o cină romantică la Pizzeria Asador DIANA și locul trei un bax de 12 sticle de Grasă de Cotnari. Tragerea la sorți a fost efectuată de artistul Nicu Covaci și Robert Drăgoi, managerul postului Dragoi TV.

De remarcat acest model de colaborare, implicare și dezvoltare a societății civile și mediului asociativ din Spania  in cadrul unui eveniment inedit de “Tradiții românești” in care comunitatea românească a fost la inălțime nu numai local dar și prin reprezentanți ai săi din Valencia, Moraira, Murcia, Almeria, Sevilia.

NIcu Covaci, fondatorul Phoenix, Moraira; Robert Drăgoi, manager Dragoi Tv Spania și Eugen Drăgoi, director artistic, Valencia; Av. Veronica Ene, Murcia; Andreea Elena Grigore cu colegele de la Povestea Abecedarului, Sevilia; George Motrea, coordonator AUR Spania, Maria Salvan, scriitoare, Almeria sunt doar o parte din participanții ce au venit de la mare distanță la un eveniment in care limba română și tradițiile românești au fost puntea de legătură pentru românii din Spania.

Suntem peste tot, Acasă !