Andreea Elena Grigore

Povestea Abecedarului, Sevilla

A cam trecut şi vacanța de vară. Așteptăm toți cu nerăbdare toamna şi începutul şcolii. Ce peripeții şi aventuri ne așteaptă pentru noul an? La Povestea Abecedarului împlinim un an de activitate. Am încheiat cursul școlar sărbătorind Ziua Iei Românești cu mari emoții. Pentru prima dată o sărbătorim cu și pentru copiii comunității noastre.

Ca de obicei, în zilele de dinainte un reaușeam să adorm;  gândurile mele zburau la anii copilăriei mele, la Tălmaciu meu natal.  Sânzienele, ultimele zile de școală, rucsacul făcut ca să plec la bunica la țară – un amestec de amintiri din trecut și dorințe pentru viitorul nostru, al comunității românești din Sevilla.

De-a lungul acestui an ne-am închegat frumos și sănătos în jurul copiilor și al acestui proiect de suflet. Mă uit în urmă și zâmbesc: serbări, poezii, veselie, cântece, sărbători de neuitat și zile importante pentru comunitatea noastră și pentru noi românii în general. Bogăția noastră sunt experiențele trăite și fericirea de a fi împreună, timpul petrecut în comunitate, amintiri ce vor rămâne pentru totdeauna.

Ultima serbare din primul nostru an s-a desfășurat în parcul Alamillo din Sevilla. Am premiat copiii participanți cu minunate coronițe de flori, diplome de merit, semne de carte cu motive românești, mici dulciuri și baloane colorate. Ca la o șezătoare străveche am găsit un copac mare și frumos, într-un luminiș din parc. Am întins masa și paturile de jur împrejur, și am umplut-o de bunătăți tradiționale.

Nu au lipsit: binecunoscutul clopoțel, trăistuțele românești și păpuşelele noastre dragi. Cu mare emoție am trăit premierea copiilor. Greu îmi mai ascund emoțiile la serbări. Nu este una să reușesc. Îi privesc mereu cu drag pe toți și îmi amintesc cum a venit fiecare la Povestea Abecedarului. Am jucat toți șotronul, ne-am udat cu apă, am dansat, am cântat și am petrecut toată ziua la iarbă verde. O zi superbă de frumoasă, cum zice Iulia noastră. Și chiar a fost. Am plecat acasă toți cu sufletul cald de atâția oameni buni și frumoși în aceste momente unice pentru noi. Fiecare a strălucit în cămașă lui populară, din zone diferite ale țării , povestindu-le celorlalți de unde o are și cum e făcută. Unele vin de la străbunii noștri, altele sunt primite de la oameni dragi. Fiecare Ie are o poveste.

În timpul verii vom continua legați de portul și tradițiile noastre populare prin activitatea: “Poartă ia Românescă în vacanța de vară!” În următoarea pagină de jurnal vă vom povesti cu mai multe detalii ce peripeții și aventuri am trăit la mare.