Cristian Segărceanu

Conform datelor furnizate de Junta de Andalucia, de la jumătatea lui iulie și până azi, 18 august, s-au înregistrat un total 10.426 amenzi pentru nerespectarea măsurilor preventive adoptate pentru combaterea pandemia Covid-19.

Cel mai mare număr al amenzil ora fost dat celor care nu purtau mască în locurile publice.Un alt motiv al acestor sancțiuni este deplasarea în vehicule cu persoane care nu locuiesc împreună și care nu purtau mască.

Într-o măsură mai mică, s-au dat amenzi pentru excesul de persoane în baruri și localuri, precum și în cazul practicării activităților interzise pe plaje sau datorită nerespectării distanței de siguranță necesare în spațiile de agrement. Unele unități comerciale au fost sancționate pentru lipsa gelului hidroalcoolic, privându-și astfel clienții de posibilitatea curățării mâinilor.

Amenzile au fost date după cum urmează: Poliția locală 7.302, Guardia Civil 2.270, Poliția Națională 731 iar Inspecția de Sănătate doar 23.

Pe provincii, Málaga conduce clasamentul amenzilor cu 2.756, urmată de Cádiz cu 2.136, Jaén cu 1.400 și Granada cu 1.270. Huelva este provincia cu cel mai mic număr de amenzi cu doar 134, urmată de Córdoba cu 746, Almería cu 948 și Sevilla cu 1.036.

Autoritățile avertizează că regimul de sancționare este aplicat cu strictețe și au subliniat că standardele au fost aprobate după criterii sanitare stricte, iar cine nu le respectă va suferi o sancțiune financiară semnificativă.