Noche Temática Intercultural Centro Cultural La Tierra Tracia, El Ejido, Almeria, 9 august 2020

Radical din ESCU cu Mircea G. Florescu

Duminică, 9 august 2020, in cadrul unei Ediții Speciale a emisiunii Radical din Escu cu Mircea G. Florescu, au fost alături de comunitatea românească din Andalucia, in direct de la Mânăstirea Plăviceni, Teleorman, România : Protosinghelul Teoctist Moldoveanu, starețul mânăstirii; Gen.(rez.) Mircea Chelaru; Ringo Dămureanu, președintele Sindicatului Național FORȚA LEGII; Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR; Miron Manega, scriitor și jurnalist; primarul romanațean Liviu Tiugan și ing. Dorin Hărțăganu din Brașov, intervenții prilejuite cu ocazia comemorării Tăierii Capului lui Mihai Viteazu, 419 ani de la asasinarea voievodului – Turda, 9 august 1601.

Un fapt inedit al transmisiei a fost citirea in direct și de pe melegurile andaluze a  Acatistului Fericitului Între Voievozi Mihai Vodă.

Cea mai importantă mărturie despre sfințenia Sfântului Mărturisitor Mihai Viteazu o dă Sf. Paisie de la Neamț care consemnează in anul 1751 pe marginea unei Psaltiri, descoperită de Vasile Alecsandri in 1850, următoarele cuvinte : “Mihai Viteazu, rob al lui Dumnezeu și SFÂNT”.

Locul comemorării se justifică prin aceea că aici, în curtea mănăstirii Plăviceni, au fost descoperite, în 2010, într-o groapă zidită, osemintele frumos mirositoare ale lui Mihai Viteazu.

Din 2011, la Sf. Mănăstire Plăviceni, Voievodul este pomenit în fiecare an cum se cuvine, prin Sfânta Liturghie, citirea Acatistului lui Mihai Viteazu, parastasul Voievodului și agapa frățească.

Mulțumiri speciale celor ce au făcut posibilă transmisia in direct pe durata a trei ore a evenimentelor, Claudiu Vava, Andrei Tiugan, Cătălin Chelaru și Dorin Parvu.

„Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“, un proiect inițiat de Asociación Socio-Cultural Romanati

A consemnat, Mircea G. Florescu