Sursă foto: Arhiva DRP

Comunitatea de români din regiunea Andaluzia s-a aflat pe agenda secretarului de stat Ovidiu Burdușa în cadrul vizitei de lucru în Regatul Spaniei efectuată în perioada 16-20 iulie a.c..

Vineri, 17 iulie, delegația DRP s-a aflat la Sevilla și Cordoba, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului asociativ și ai clerului.

Secretarul de stat s-a alăturat credincioșilor români  și preotului Protoiereu Ioan Poştoi de la Parohia “Sfântul Dimitrie Basarabov” (27 Octombrie) din Sevilla, apoi s-a deplasat la Cordoba, unde a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Federația Asociațiilor de Români din Andaluzia FARA.

Ovidiu Burdușa i-a încurajat pe cei prezenți să colaboreze cât mai mult pentru o mai bună coeziune a comunității și să realizeze schimburi de bune practici, în special în ceea ce privește depunerea de proiecte cu finanțare nerambursabilă la DRP. S-a discutat, de asemenea, despre proiectele proprii ale DRP, precum și despre viitoarele sesiuni de finanțare. Președintele federației, Gabriela Stan, a prezentat proiectele derulate de asociațiile din cadrul FARA și s-a referit la modurile în care asociațiile românești din Spania pot fi cel mai eficient sprijinite, atât la capitolul achiziții și dotări, cât și în ce privește instruirea și pregătirea membrilor și a coordonatorilor.

Una dintre cele mai afectate categorii în perioada pandemiei COVID-19 a fost cea a muncitorilor români din străinătate. Secretarul de stat  a efectuat o vizită la o cultură de afine din provincia Huelva, unde s-a întâlnit cu lucrătorii români. Aceștia au discutat despre situațiile cu care s-au confruntat în timpul pandemiei, despre nesiguranța pe care o resimt, dar și despre problemele actuale. În prezent, responsabilă pentru cei 300 de muncitori este românca Camelia Nistorescu Tirlui. Demnitarul le-a vorbit celor prezenți despre campania ”Fii responsabil!”, despre instituțiile la care pot să apeleze dacă se confruntă cu probleme legate de muncă, dar și despre normele de protecție pe care trebuie să le urmeze în contextul prevenirii răspândirii noului coronavirus.

De asemenea, delegația DRP a participat la o întâlnire cu reprezentanții primei asociații de români din zona Moguer, care, de mai bine de trei ani este implicată în diverse acțiuni menite să vină în sprijinul românilor. Totodată, secretarul de stat s-a alăturat slujbei religioase de la Parohia  ”Sfântul Voievod Neagoe Basarab”, Palos de la Frontera, Huelva, oficiată de preotul Gheorghe Văduva.

Mediul de afaceri din provincia Huelva a fost și el pe agenda vizitei demnitarului. Cei prezenți au vorbit despre posibilitatea revenirii în România și investirea de resurse financiare în sectorul agricol.

http://dprp.gov.ro/