Elena Gadina, consultant asigurări, Almería

Când spunem „casă”  ne ducem imediat cu gândul la o construcție unde trăiește o familie. Suntem norocoși să avem un acoperiș deasupra capului – de multe ori nici nu apreciem asta la adevărata valoare, uităm că există persoane lipsite de această posibilitate.

Te obișnuiești să ai un cămin și de multe ori neglijezi un aspect crucial: trebuie să îl protejezi. Nu mă refer la garduri înalte, lacăte și grilaje sau la o firmă de pază. Mă refer la o asigurare.

Poate nu știi dar 1 din 4 case au o daună de-a lungul unui an, 7% au cel puțin două. Și o statistică (prezentată de sectorul asigurator de locuințe din Spania): 800 de reclamații pe oră.

Sincer, aș putea folosi o grămadă de statistici, dar vreau să te gândești la ceva mai practic:

1. Incendiu. Poate nu ți s-a întâmplat personal, dar uită-te în jurul tău. Nu vorbesc doar de cazuri în care se face casa scrum. Ceva mai simplu: la bucătărie – cel mai frecvent – o tigaie încinsă, o cârpă de vase aproape și…pericolul atât așteaptă. Aparate sau instalații lăsate în priză – am avut un caz de incendiu pornit de la un telefon pus la încărcat (încărcătorul s-a defectat și de la el a luat foc priza, norocul a fost că familia era trează altfel s-ar fi putut întâmpla o tragedie).

2. O țeavă de apă spartă, un robinet uitat deschis – mai inunzi și vecinii (sau te inundă ei pe tine).

Eu personal am pățit-o. Într-o seară, sună la ușă vecinul de dedesubt, să îmi spună că are probleme la bucătărie și în dormitorul copiilor din cauza mea. Discuții, verificări…. Problema s-a dovedit a fi o țeavă spartă la mine în casă. Era țeava de apă caldă ce ducea de la boilerul din balconul de la bucătărie spre baie. Era spartă în colțul bucătăriei cu un dormitor, dar la mine nu se vedea nimic. Rezultatul: la el – faianță căzută în bucătărie, dulapul din dormitor, încastrat în perete, umflat de la umezeală, peretele distrus; la mine – gresie spartă, perete găurit (ca să găsească spărtura). S-a reparat tot, cu o factură de câteva mii de euro. Dacă nu aveam asigurare plăteam din buzunar vrând-nevrând.

3. Un geam spart sau o oglindă. Geamul de sticlă de la măsuța elegantă din sufragerie, geamul de la ușa de la bucătărie sau de la sufragerie (model frumos, poate nici nu se mai găsește la fel) sunt printre cele mai des înlocuite de asigurare.

4. Furt. Poate nu ți-a spart nimeni casa, dar s-au înmulțit cazurile reclamate. Poate nu te-a atacat nimeni pe stradă să îți fure portofelul sau telefonul sau geanta, dar sunt la ordinea zilei. Știi că sunt asigurări de locuințe care acoperă toate astea?

5. Ai pierdut cheia de la locuință sau ai lăsat-o în ușă, pe interior, când ai ieșit să duci gunoiul. Am avut pe cineva căruia i s-a rupt cheia în ușă când a vrut să intre (era cheia lui și ușa lui). În mai puțin de o oră s-a rezolvat: butuc schimbat, set nou de chei, omul liniștit în casă fără să plătească un ban din buzunar (asigurarea a trimis urgent un lăcătuș).

6. Răspundere civilă. Foarte amplă acoperire, neapărat trebuie inclusă în contract, practic asigură orice daună de care ești răspunzător tu sau membrii familiei care locuiesc cu tine în casa asigurată. Exemple variate: un ghiveci pus pe balcon și nefixat bine, puțin vânt și poate ajunge direct în capul cuiva sau pe o mașina parcată jos; copilul tău iese afară cu mingea și jucându-se sparge un geam; ai un câine, și mergând cu el pe stradă, mușcă pe cineva… orice despăgubire este necesară, o acoperă asigurarea.

Astea ar fi 6 dintre motivele pentru a contracta o asigurare de casă.

Închei cu o altă statistică:

„Cele mai frecvente despăgubiri plătite în baza unei asigurări de casă”: daune provocate de apă (32, 21%); cristale – geam, oglindă, sticlă – (15,85%); daune electrice (10,5%); furt (5,83%); responsabilitate civilă (2,71%); restul sunt alte daune (incendiu, protecție juridică, fenomene atmosferice, asistență pentru casă, etc.)

În articole viitoare o să explic și alte acoperiri oferite de o asigurare de casă.

Este una dintre cele mai complexe asigurări, diferă cel mai mult de la o companie la alta și merită explicată mai pe larg.