Andreea Elena Grigore

Povestea Abecedarului, Sevilla

Pentru prima dată ȋn Sevilla se sărbătoreşte Ziua Iei cu şi pentru copiii comunităţii noastre. Ne pregãtim intens cu mic cu mare, cu dor de acasă şi de sărbătorile româneşti.

Am scos din lada de zestre a bunicilor noștri cămăşile ce au mai mult de 70 de ani vechime şi ne-am făcut și  trăistuţe cu mânuţele noastre. Vrem să le arătam micilor moştenitori ai neamului românesc de peste hotare toate elementele identitare naţionale. Am inceput anul trecut ȋn toamnă cu: imnul nostru, am continuat cu limba, cu 1 Decembrie, colindul strămoşesc de Crăciun, 8 martie, am pictat ouăle de Paşte aflaţi ȋncă ȋn izolare şi am pregătit jocurile de 1 Iunie, cu nerăbdarea de a ne revedea.

Ce ȋnseamnã pentru noi aceasta zi? Ȋnseamnă să conectăm direct trecutul cu viitorul. Ȋnseamnã unitate şi continuitate. Unitate pentru că ne apropie pe toţi, indiferent din zona din care venim şi continuitate pentru moştenirea primită şi transmisă din generaţie ȋn generaţie. O cămaşă plină de simbolism care uneşte generaţiile ȋntre ele și fraţii de același grai.

Bunica mea mi-a dat o ie cu ceva ani ȋn urmă. Şi mi-a zis că este zestrea mea, la fel cum şi ea la rândul ei ȋn tinereţe a purtat ia de la mama şi bunica ei. Aşa cum şi eu la rândul meu trebuie, am datoria să o las mai departe. Aşa e datina la noi.

Am intrebat-o intr-o zi de ce ia e neterminată şi necusută la tiv, de ce e mai lungã pe o parte ca pe alta? Mi-a zis – ”pentru că nimic nu e perfect ȋn lumea omenească,  doar Dumnezeu este şi are puterea absolută”. Am rămas gândindu-mă multã vreme la cuvintele ei. Se pare cã  toate cămăşile bătrânești sunt aşa, neterminate. Doar cele noi, din magazine vin tivite şi perfecte. Am ajuns să indrăgesc nespus acea ie neterminată. Duce cu ea povestea unui neam, povestea familiei mele. Iară acuma a ajuns la mine.

Şi parcă nu se găsea o zi mai frumoasă ca să sărbătorim Ia românească, decât aceea ȋn care cerurile se deschid, Ziua de Sânziene. Noi ne pregătim coroniţele de flori albe şi galbene, cu verdeată, ȋmpletite frumos. Pregătim merindele pentru iarba verde, muzica pentru a ȋncinge o horă veselă sub cerul senin al ţării unde trăim acuma, ȋnălţând brațele frumos ȋmpodobite spre infinit. Drag ne este portul nostru. Drag ne este tare.