Autor:  Elena Gadina, consultant asigurări, Almeria

O bună parte din copilărie eu am fost crescută de bunici. Nu îmi aduc aminte totul de când eram mică, dar sunt unele amintiri care nu mi se șterg din memorie. Una dintre ele are legătură cu subiectul de azi și cred că indirect cu profesia mea.

Bunica mea era o femeie frumoasă. Îmi aduc aminte, de parcă ar fi fost ieri, cum în dulap avea o pereche de pantofi de lac, cu o cataramă cum nu mai văzusem, și o rochie asortată, cu mâneci lungi, foarte elegantă. Erau puse deoparte și învelite cu grijă, să nu se atingă nimic de ele. Deși era o femeie foarte ocupată și muncitoare, lucra și la o uzină pe atunci fiind încă tânără.

Duminica era o zi specială, ieșea cu bunicul și cu mine la o plimbare, la o cofetărie sau mergeam în vreo vizită și întotdeauna se îmbrăca frumos. Într-una din duminici, cu curiozitatea unui copil (aveam cam cinci ani pe atunci) am întrebat-o de ce nu își ia pantofii de lac și rochia aia frumoasă. S-a uitat la mine și mi-a răspuns: „E, astea sunt să fie acolo”. Nedumerită am insistat: „Cum adică să fie acolo?”. A stat puțin pe gânduri, m-a luat în brațe și mi-a zis: „Mamaie, astea sunt pentru înmormântare. Când o fi să fie, să știu că maică-ta o să mă îmbrace frumos”. M-a pupat și a continuat să se îmbrace. Am fost atât de surprinsă că nu am mai întrebat nimic. Bunica era o femeie în putere, sănătoasă, o fire veselă dar era mai presus de toate o femeie înțeleaptă. Așa înțelegea ea să fie prevăzătoare. Am învățat multe de la ea și în adâncul sufletului știu că alegerea profesiei mele i se datorează în mare măsură.

Moartea nu este un subiect tabu la români, este parte din viață. O tratăm uneori cu umor, alteori cu resemnare, rar cu frică, dar și atunci o acceptăm.

Avem diverse ritualuri legate de înmormântare, vrem să fim îngropați alături de rude, avem slujbe religioase,  pomana pentru mort.

Dar acum suntem departe de țară poate chiar și de familie. Dacă se întâmplă un accident sau o boală gravă și ne încheiem viața pe acest pământ, mulți dorim să fim înmormântați în țărâna noastră.

Există o posibilitate: transportul corpului neînsuflețit în România, pentru a avea o înmormântare în țară.

Dar este foarte greu pentru rude, să facă față costului acestui tip de transport, fiindcă poate ajunge și la 7.000 de euro. Și nu este numai costul transportui, în unele cazuri vorbim și de autopsie sau alte proceduri. În plus, este nevoie de o serie de acte, fără de care nu se poate efectua acest transport. Greu de o obținut, mai ales în acele momente și mai ales fără îndrumare.

Am trăit multe cazuri aici. Nu pot să descriu durerea și disperarea familiei, când se găsesc în această situație. Și de cele mai multe ori și fără banii necesari.

O soluție este o asigurare care se ocupă de tot ce este nevoie pentru a face mai ușoară trecerea peste acest moment dificil.

Se numește „Asigurare de deces cu repatriere” și se poate încheia cu o companie de asigurare din Spania.

Există oferte variate pentru acest tip de asigurare, fiecare cu diverse beneficii sau garanții adiționale și care sunt un ajutor real nu doar în cazul în care se întâmplă un deces. În plus, prețul acestui tip de asigurare este foarte accesibil.

Este o asigurare pe care orice român trebuie să o ia în considerare, în momentul în care locuiește sau muncește departe de țară. Nimic nu justifică lipsa ei.

Prin urmare, ca român în Spania, acesta este singurul răspuns potrivit: „Eu vreau asigurarea de repatriere!”