Andra Fornea

   În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei, potrivit Agerpres

   Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei pe 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU.  ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului:

„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

     În 2020, tema campaniei mondiale pe care UNESCO o lansează pe canalele media şi social media, pune accentul pe „Jurnalismul fără teamă sau favoruri” într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex.

    De asemenea, organizaţia supune atenţiei subiecte, precum: asigurarea siguranţei jurnaliştilor, atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor şi a lucrătorilor din mass-media, susţinerea activităţii în mass-media independentă şi profesională, fără implicare politică şi comercială, respectarea egalităţii de gen în toate aspectele mass-media, potrivit  https://en.unesco.org/.

    Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) este gazda evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a libertăţii presei în 2020. Conferinţa dedicată acestei zile, care fusese programată, iniţial, în perioada 22-24 aprilie, la Haga, a fost reprogramată în perioada 18-20 octombrie. Atunci va fi o celebrare comună a Zilei mondiale a libertăţii presei (3 mai) şi a Zilei internaţionale de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (2 noiembrie).

   Conferinţa mondială a libertăţii presei este cea mai mare sărbătoare la nivel global a libertăţii presei şi a fost organizată de UNESCO în cooperare cu statele membre încă din 1993. Atât UNESCO, cât şi Regatul Ţărilor de Jos doresc să se asigure că această tradiţie şi moştenire să continue, potrivit menţiunilor de pe site-ul en.unesco.org.

   Criza provocată de pandemia de COVID-19 a lovit și sectorul mass-media, dar pentru funcționarea democrației este nevoie de o presă independentă și suficient finanțată.

    Conform datelor ‘Reporteri fără frontiere’, Europa rămâne cel mai sigur loc pentru ziarişti, ceea ce nu este valabil pentru situația generală a libertății mass-media în întreaga lume care s-a agravat.

    Astăzi sunt celebraţi cei peste 800 de jurnaliști care au fost uciși în ultimii zece ani din cauza profesiei lor și a luptei lor pentru apărarea valorilor universale.

     Premierul Ludovic Orban a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei în care a apreciat munca jurnaliştilor şi a precizat că Guvernul încearcă să sprijine financiar sectorul media în această perioadă.


„Ziua Mondială a Libertăţii Presei este sărbătorită anul acesta într-un context marcat de urgenţa unor măsuri în plan sanitar, social şi economic, care amplifică nevoia de informare a oamenilor. Trecem, de mai multe săptămâni, România şi alte ţări din întreaga lume, printr-o perioadă marcată de emoţiile şi îngrijorările legate de pandemia de coronavirus şi efectele ei, dar şi de volumul de informaţii şi opinii expuse pe această temă. Presa, vectorul principal al acestor informaţii către cetăţeni, este şi ea angrenată în acţiunea globală împotriva unui virus care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni şi care ne-a schimbat viaţa radical. De la primele ştiri despre apariţia noului coronavirus, jurnaliştii au relatat despre eforturile medicilor din prima linie, au transmis către populaţie mesajele autorităţilor privind măsurile de protecţie sanitară necesare şi au adus în atenţie aşteptările oamenilor. De aceea, este firesc să le mulţumim pentru munca lor, cu atât mai mult în această perioadă în care informarea publicului este vitală pentru siguranţa sanitară”, a declarat Ludovic Orban. 


 „Guvernul, ministerele şi toate instituţiile publice abilitate comunică în mod constant şi transparent toate deciziile luate pentru combaterea răspândirii virusului şi protejarea sănătăţii cetăţenilor, iar industria mass-media şi jurnaliştii au un rol esenţial pentru ca informaţia să ajungă rapid, clar şi nedistorsionată la publicul larg. Ne preocupă în acelaşi timp constrângerile economice cu care se confruntă acum mass-media şi jurnaliştii. Am decis, în acest sens, în cadrul Guvernului să demarăm o campanie de informare a publicului pe care o vom susţine şi în sprijinul industriei media, fără a afecta în vreun fel independenţa presei”, a continuat premierul.   

   Ludovic Orban a precizat că şi el a cochetat cu profesia de jurnalist. „Apreciez şi înţeleg activitatea de jurnalist, eu însumi cochetând cu această profesie la început de carieră. Sunt un susţinător ferm al libertăţii de exprimare, al libertăţii presei, ca garanţie a oricărei democraţii funcţionale. Consider însă la fel de important  dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi şi resping orice formă de răspândire de ştiri false în numele libertăţii de exprimare. Calitatea informaţiei şi adevărul trebuie să primeze în spaţiul mediatic, în sprijinul interesului public.Dreptul jurnaliştilor de a relata liber este garantat în România şi aşa vă asigur că va rămâne! Astăzi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, evocăm cu tristeţe situaţii din diferite părţi ale lumii în care presa continuă să fie cenzurată, jurnaliştii hărţuiţi, arestaţi sau chiar ucişi şi ne dorim ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciunde”, a conchis şeful Guvernului. 

 ”Europa susține și apără libertatea presei pentru jurnaliștii din întreaga lume. Libertatea presei este libertatea noastră” a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

   În mesajul postat pe contul de Twitter, Ursula von der Leyen a mai scris că ”libertatea de exprimare și de informare reprezintă baza democrației.”

De asemenea, în contextul actual, Ursula von der Leyen reiterează importanța menținerii libertății presei și a implicării jurnaliștilor în transmiterea corectă a informațiilor către cetățeni: ”În ceea ce privește coronavirusul, schimbările climatice și toate provocările noastre, cu toții dorim faptele și adevărul.”

“ Societățile democratice depind de o presă liberă, obiectivă și responsabilă. De Ziua Mondială a Libertății Presei, îi salutăm pe acei membri dedicați ai presei care aspiră la cele mai înalte standarde ale profesiei lor. Reporteri din întreaga lume au fost amenințați, intimidați sau uciși pentru că și-au făcut datoria. Haideți să sprijinim și să încurajăm jurnalismul independent și profesionist, liber de influențe politice și comerciale” este comunicatul ambasadei Americii în România.

   Ziua Mondială a Libertăţii Presei este deosebit de importantă prin reamintirea tuturor oamenilor de importanţa libertăţii noastre, de faptul că trăim în nişte societăţii civilizate care au drepturi, de faptul că ne permitem să criticăm, să dezbatem, să ne revoltăm. Cred că aceasă libertate pe care am câştigat-o cu greu în decursul timpului trebuie apărată şi preţuită.Astăzi nu realizăm amploarea şi binefacerile societăţii noastre, credem că ni se cuvin, dar adevărul este că foarte mulţi oameni au murit şi s-au sacrificat ca noi să beneficiem de ele.

   Şi adevărul este că dacă în Europa aceste drepturi sunt de la sine înţelese sunt multe zone ale lumii care nici măcar nu îndrăznesc să viseze la o asemenea libertate. Din această cauză în aceste zile mă simt privilegiată, privilegiată că trăiesc în România, privilegiată că trăiesc în Europa.