
„Omul gospodar își face vara sanie și iarna car”. Așa spune un vechi proverb românesc. Suntem un popor înțelept și în esență acest proverb spune că este mai bine să fii prevăzător și să te pregătești din timp pentru ceea ce urmează. Sigur am auzit cu toții „De-ar ști omul ce ar păți, dinainte s-ar păzi”.
Sunt multe zicale bine înrădăcinate în cultura noastră și mulți cred că nu este necesar să fie pomenite. Avem o istorie veche și o cultură pe măsură, este păcat să nu le prețuim. Chiar dacă pare că avem totul sub control, se poate întâmpla orice, lucruri ce nu depind de voința noastră. Ce depinde de voința noastră este să fim pregătiți.
Așa apare necesitatea unei asigurări. Nu întotdeauna trebuie să ne păzim de ceva rău, putem vorbi și de un eveniment fericit – nașterea unui copil, cumpărarea unei case, plecarea în concediu, chiar și să economisim bani pentru viitor.
Cei care suntem mai cărunți, ne amintim că înainte de 89 era un motiv de laudă să ai bani strânși la CEC. Pe acea vreme un carnet de economii, în care depuneai periodic sume de bani, iți aducea o dobândă și chiar posibilitatea să câștigi un apartament sau o Dacie. Era nu doar un semn de bunăstare ci și o formă de prevedere. Mai existau CAR-ul și unele ajutoare agricole daca plăteai cotizațiile respective. Erau asigurări de stat și nu toate erau obligatorii.

Autor: Elena Gadina, consultant asigurări, Almería
Astăzi încă există asigurări cu statul, unele sub altă formă. Nu le conștientizăm ca și asigurări ci doar ca obligații. Când suntem angajați, sau când avem o afacere proprie, o parte din salariu sau din venit, este destinată asigurărilor sociale, pentru sănătate și pentru accidente de muncă. Aceste cotizații sunt obligatorii, fără ele asistența sanitară nu ar putea fi gratuită și nici perioadele de concediu medical nu ar putea fi plătite. Mai există și alte asigurări obligatorii. Cea de mașină este cea mai cunoscută, dar sunt și cele pentru anumite profesii sau activități (medici, avocați, spectacole, concerte…), cele de călătorie, cele de transport marfă, sunt doar câteva exemple.
Există însă și asigurări voluntare, nu sunt obligatorii dar sunt la fel de importante (de casă, de viață, de accidente, de economii…)
Cu ce ne ajută o asigurare? În primul rând să fim pregătiți și să avem soluții imediate. Sunt cazuri în care avem nevoie de ajutor, în bani sau servicii, cărora nu le putem face față singuri. Dacă nu avem bani să le acoperim pot deveni situații fară ieșire. Dacă avem banii necesari e posibil să nu știm să le rezolvăm singuri. În plus cheltuim acei bani strânși doar că să ieșim dintr-o situație neprevăzută, în loc să îi folosim pentru noi, să ne înfrumusețăm viața, să mergem în vacanță, să investim în ceea ce ne pasionează.
Întotdeauna, indiferent de asigurare, costul ei este incomparabil mai mic față de beneficiile pe care le obținem.
Trăim într-o lume accelerată, suntem adeseori copleșiți de viteza cu care se schimbă totul în jurul nostru.
Să ne oprim puțin, să ne informăm, să apelăm la ajutorul unui specialist pentru a ne face o asigurare, este o dovadă de înțelepciune. Iar noi, românii, avem o tradiție în a fi înțelepți.