CultuRo” – O punte de legătură pentru românii de pretutindeni

  In 2018, cu ocazia Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri, in El Ejido, Andalucía porneam la drum cu două ambițoase proiecte destinate comunității românești care trăiește in sudul Spaniei: „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește” și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia, douăproiecte care aveau ca obiectiv păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din această zonă precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.

     După mai bine de 5 ani și o activitate continuă, inițiativa micii comunități din acea zonă prinde rădăcini și in Madrid printr-o serie de evenimente destinate rezidenților români dar și spanioli, in cadrul unui amplu interschimb social și cultural.

    Sub aceste auspicii in perioada 5-8 octombrie 2023 s-a desfășurat in Comunitatea Madrid, Spania prima ediție a „CultuRo – Festival de Carte și Arte al Românilor de Pretutindeni”, o manifestare inițiată de Asociación Socio-Cultural Romanati și susținută de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României, parte a „Seri și evenimente în cadrul proiectului socio-cultural Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește.

Festivalul s-a dorit a fi un vector important în cercetarea, cunoașterea și popularizarea  patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, să faciliteze schimburi culturale și dialogul social între românii din diaspora și țara de rezidență dar și -integración de los residentes rumanos procedentesde la histórica región de Oltenia de Rumaníaen la sociedad española.integrarea acestora prin menținerea identității naționale.

Au participat peste 100 autori și artiști români din Spania și Europa, edituri, instituții, centre culturale, universități, grupuri profesionale, ong‐uri, public larg și invitați de onoare, scriitori și artiști spanioli. Pe întreaga durată a Festivalului s-au desfășurat o serie lansări și prezentări simultane de carte, întâlniri, dezbateri, seminarii, piese de teatru, expoziții fotografice și etnografice, proiecții filme, ateliere pentru copii și evenimente interactive, activități culturale și sociale dedicate publicului român și spaniol și au prezentate Expoziții Colective de Arte Plastice și Vizuale dar și expoziții particulare. Evenimentele au avut loc in mai multe locații din Comunitatea Madrid: Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Filologia; Centro Cívico „María Zambrano”, Alcalá de Henares; Complexul „Restaurante Jarama” din  Mejorada del Campo, locație in care in afara spațiilor de expunere și prezentare a fost organizat și un Târg de carte și obiecte tradiționale in aer liber destinat asociațiilor și grupurilor profesionale precum și o scenă exterioară pentru prezentări și concerte.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 5 Octombrie de la ora 18.00 la Complexul „Restaurante Jarama” din  Mejorada del Campo, cu un cuvânt bun venit al organizatorilor, oficialilor români, spanioli și a unor invitați speciali moment in care a fost făcută și prezentare oficială programului de activități. Au luat cuvântul in deschidere: Mariana Feride, Mircea G. Florescu, Preacuviosul Părinte Ierom. Arsenie Baltă, Consilier cultural și Comunicații media al Episicopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Sorin Mușa, Antonio Calderón de Jesús, Daniel Dejica, Valeru Ciurea, Geanina Abul Haija, oficiali spanioli. De asemenea, a fost transmis și Mesajul Secretarului de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, domnul  Gheorghe Cârciu cu ocazia deschiderii oficiale urmat de o prezentare a artiștilor plastici participanți la Expoziția Colectivă de Arte Plastice și Vizuale (Augustin Ghebaru, Dorina Florescu, Ovidiu Zaharia, Maya Theodora Cretu și Mariana Feride) și a expozițiilor fotografice și etnografice (Salonul de artă fotografică EVA XXI – curator Valeru Ciurea, Performance art  „Cei cu inima română”- Centro Cultural La Tierra Tracia, „Culorile României”, Asociația TRAIAN din Cordoba.  Florina Mureşan Morar, o indrăgită cântăreță de muzică și actrița Tanța Constanța Dumitrache, stabilite in Spania au susținut două momente artistice unice. In finalul serii in regia artistului plastic Augustin Ghebaru a fost prezentat de către Amandine Paix secondată de Ionela Eugenia Mateșică și Corina Dașoveanu un moment  de Performance art  intitulat „El nacimiento de un sueño”.

Vineri, 6 octombrie, la Universitea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie in prezența unui public numeros a avut loc dezbatere – seminar „România și Spania –Traduceri Interculturale. Reformarea canonului literar” avându-l ca  moderator pe Prof. Univ. Felix Nicolau, Lectoratul de Limba Română, UCM in care la care au intervenit: Daniel Dejica, Decan FSC, Universitatea Politehnică Timișoara; Georgeta Drăghici, Producător Radio România Cultural; Roxana Patraș, C.S.I Institutul de Cercetări Interdisciplinare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi; Antonio Patraș, Profesor Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi; Maria Floarea Pop, Director ICR Madrid; Gelu Sabău, Profesor Universitatea „Hyperion” București

Seara a continuat la Centro Cívico „María Zambrano” din Alcalá de Henares unde in deschidere, reprezentantul primăriei, Esther de Andrés Dominguez, Concejala delegada de Participación Ciudadana de Alcalá de Henares a adresat un cordial bun venit tuturor participanților in orașul lui Cervantes. Și in această seară publicul s-a delectat cu Performance-ul art „El nacimiento de un sueño” realizat de Augustin Ghebaru și Amandine Paix, dar și o prezentare a cărții acestora precum și a scriitoarei spaniole, Mariei Blazquez Gozalez, secondată de Mariana Feride.

Cunoscuta scriitoare Corina Ozon a prezentat ultima sa carte „Cineva în orașul ăsta te iubește”  iar impreună cu Prof. Univ.  Daniel Dejica  au susținut prelegerea cu tema: „Despre impactul tehnologiilor comunicării asupra literaturii și asupra scriitorilor”

Cantautorii Tic Petroșel și Traian Chiricuță au prezentat câteva momente muzicale cu piese de referință din repertoriu iar alături de ei a urcat pe scenă și Viorel Vivi din Spania.

Ziua  s-a incheiat cu o primă reprezentație a piesei de teatru: „VINDECĂTORUL DE PROȘTI” – comedie satirică in 2 acte, in regia lui Nicolaie Tony DINCĂ, Asociația Culturală Olt Artis Slatina. Au urcat pe scenă actorii: Nicolaie Tony DINCĂ, Ionela Eugenia MATEȘICĂ, Paul BĂLĂȘCAN, Cristi CĂLĂTORU, Corina DAȘOVEANU, Aurelia DINCĂ, Remus IORDACHE, Valeru CIUREA. Lumini și sunet: Cornelia CIUREA. Costume și machiaj: Cristina TESLARU.

Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică in generosul spațiu din Complexul „Restaurante Jarama”, Mejorada del Campo, festivalul a contat cu o participare deosebită și o prezență mare a publicului larg, român și spaniol. In centrul atenției și spre bucuria celor prezenți, activitățile simultane de lansări și prezentări de carte, întâlniri, dezbateri, seminarii, piesa de teatru, spectacolele muzicale, proiecțiile de film, evenimentele interactive, activități culturale și sociale dedicate publicului român și spaniol au stârnit interesul și atenția tuturor.

Prezentări și recital liric autori români și spanioli – „Constelații literare hispano-române” (inițiatoar și coordonator Mariana Feride, Unión Nacional de Escritores de España) cu participarea extraordinară a tuturor invitaților : A.C. “Las Palabras Escondidas”,  coordonator Rocío Ordoñez Rivera Presidenta de “Las Palabras Escondidas”; A.L. y Editorial “Verbo Azul”, coordonator Ana Garrido Padilla; Editorial Nuevos Ekkos, coordonator Asunción Caballero; Fuente cultural “Omega M”; Tertulia Literaria “Rascamán”, coordonator Javier Díaz Gil; Unión Nacional de Escritores de España, coordonator Mariana Feride; A. C. “A.S.E.A.P.O.”, coordonator Primitivo Oliva Fernández.

Prezentări carte: Rocío Ordoñez Rivera, Emilio Polo Vilches, Ana Garrido Padilla, Almudena Moreno Sánchez, Antonio Mata Huete, Javier Díaz Gil, Isabel de la Cruz, Brunhilde Román Ibáñez, Yolanda Corell, Juan Bautista Raña, Asunción Caballero, MARÍA Blázquez González, Adrian Mac Liman, Mariana Feride, Enrique Noguera, Maria Blazquez Gozalez, Amandine Paix.

Medana Oprea, Tanța Constanța Dumitrache, Elena Roxana Patraș,Antonio Patraș, Felix Nicolau, Eugen Barz, Daniel Dejica, Georgeta Drăghici, Gelu Cristian Sabău, Augustin Ghebaru, Violeta Anciu, Nicoleta Crăete, Adrian Suciu, Nicolaie Tony Dincă, Corina Dașoveanu, Aurelia Dincă, Valeru Ciurea, Angy Mateescu, Vasile Cuțitar, Ionut Țene, Vasile Lupașc, Corina Ozon, Doina Mustățea, Mariana Constantin, Sorin Bălășcău, Marin Dumitrescu, Marius Gârniță, Monica Ometa, Gabriel Nan, Geanina Abul Haija, Maria Pâslaru, Emanuela Ciulianu Mihăilescu, Marius Gabriel Trașcă, Marin Trașcă, Liviu Marian Bala.

Liga Scriitorilor Români – Inființare Filiala Spania, Coordonator Ionuț Țene, Vicepreședinte LSR. Lansare volum de poezie, Marin Dumitrescu

Seminarul  „Organizații și asociații ale românilor de pretutindeni – Provocări și așteptări” : Gabriela Stan – Spania, Mircea G. Florescu – Spania, Geanina Abul Haija – Iordania,  Maria Al-Hiary – Iordania, Angi Mateescu – Germania, Doina Mustățea – Italia, Constantina Iconia Lupu – Italia, Justina Radu – România, Aura Rumânu – Spania, Diana Gini – Spania, Av. Sandra Zăuleț și Av. Valentina Moise – Anglia.

Seminarul  „România și Spania –Traduceri Interculturale. Reformarea canonului literar” cu tema: „În ce măsură contribuie traducerile la constituirea și reformularea canonului? Dar rumañol și celelalte limbi creole?”. Moderator: Felix Nicolau. Au intervenit: Elena Roxana Patraș,Antonio Patraș, Felix Nicolau, Eugen Barz, Daniel Dejica, Georgeta Drăghici, Gelu Cristian Sabău, Ionut Țene.

„Autori români ai Diasporei” – Prezentare carte și dezbatere: Doina Mustățea, Sorin Bălășcău, Valer Cuțitar și invitații săi

Prezentare „Mass-media românească din Diaspora”: Doina Mustățea, Angi Mateescu, Mircea G. Florescu, Ionut Țene, Geanina Abul Haija .

 “Dacii și Romanii” – Spectacol istoric: Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Prezentare  carte: „De la romantism la național-comunism. Incercare asupra modernității românești”, autor Gelu Sabău. Invitați speciali: Antonio Patraș, Felix Nicolau, Eugen Barz.

Vasile Lupașc și Editura Rhea – Prezentare carte și proiecție film.

Dezbaterea „Avocat român in Diaspora” cu tema: “Reprezentarea juridică pentru romțnii din diaspora”. Au intervenit: Av. Sandra Zăuleț și Av. Valentina Moise, Anglia; Av. Carmen Pop, Spania; Claudiu Traian Covaciu, Spania.

Concerte extraordinare: Tic Petroșel și Traian Chiricuță.

Teatru : „VINDECĂTORUL DE PROȘTI” – Comedie satirică in 2 acte.Distribuția: Nicolaie Tony DINCĂ, Ionela Eugenia MATEȘICĂ, Paul BĂLĂȘCAN, Cristi CĂLĂTORU, Corina DAȘOVEANU, Aurelia DINCĂ, Remus IORDACHE, Valeru CIUREA. Lumini și sunet: Cornelia CIUREA. Costume și machiaj: Cristina TESLARU. Regia: Nicolaie Tony DINCĂ  – Asociația Culturală Olt Artis Slatina.

Film de animație pentru copii: PROMISIUNEA. Autori: Ion Octavian Frecea și Mihai Alexandru Răzuș

BOEMA 9 – Adrian Suciu, Violeta Anciu, Nicoleta Crăete și invitații lor.

Prezentare și lansare carte Corina Ozon, Doina Mustățea, Medana Oprea și Mariana Constantin.

„Constelații literare hispano-române” și „Masă Rotundă” cu tema „Dialoguri despre Diaspora culturală românească“ – prezentări autori români și spanioli.

Prezentare carte: Sorin Bălășcău, Emanuela Ciulianu Mihăilescu.

Prezentare carte Nicolaie Tony Dincă, Corina Dașoveanu, Aurelia Dincă, Valeru Ciurea, Marius Gabriel Trașcă.

Proiecție filme scurt metraj: SĂRBĂTOAREA IILOR – DRUMUL SPRE EUROPA – CANDIDAȚII NOȘTRI. Autor: Valeru Ciurea

Prezentare carte și momente lirice: Marin Dumitrescu, Marius Gârniță, Monica Ometa, Gabriel Nan, Maria Pâslaru.

Spectacol muzică TV Suflet Românesc (coordonator Aura Ruminu)  cu participarea a numeroși artiști români din Spania: Anca Rusti, Florina Mureşan Morar, Cristi Rusică, Sica Barbu, Carmen Margareta, Cornel Buruiană, Mariana Olguța Ciucă, Viorel Vivi.

De remarcat prezența și colaborarea in cadrul Târgului de carte, obiecte tradiționale și asociații, a seminariilor și dezbaterilor: Episicopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei,Federația Asociațiilor Românești din Andalucia – FARA, Spania; Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură – AIRC, Radio 10.es, Ziarul Emigrantul, Asociația Culturală Olt Artis Slatina, Romanian United Fund – RUF, Asociația Culturală Românească INTERCULTURA – Italia, Asociatia culturală hispano-română „Gente”, Asociación hispano rumana de Córdoba TRAIAN, Federația pentru Accesibilizarea României FAR, Unión Nacional de Escritores de España, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Dolj,  Centrul Cultural “Eugen Ionescu”, Slatina, Asociația de Femei ”Rază de Soare”, Asociația Suflet Românesc, Asociația Solimundo, Direcția 9, Asociación La Cabaña, Centro Cultural La Tierra Tracia, A.C. “Las Palabras Escondidas”, A.L. y Editorial “Verbo Azul”, Editorial Nuevos Ekkos, Fuente cultural “Omega M”; Tertulia Literaria “Rascamán”, A. C. “A.S.E.A.P.O.”, Revista „Artă și comunicare”, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, DV LOGISTICA.

Continuăm să credem în efortul colectiv și în gestul onest și responsabil de a pune umărul la creșterea consumului de artă și cultură și la crearea unui context favorabil repunerii permanente în discuție a problemelor, provocărilor și conflictelor existente în cultură, educație și societate.

     Promovăm și susținem proiecte și valori ale Românilor!

A consemnat, Mircea G. Florescu