Stand de Carte Românească la Târgul de Carte din El Ejido, Almería, Spania,13 – 16 aprilie 2023. Prezentare  „CULTURO.RO – PLATFORMĂ CULTURALĂ A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI“

In perioada 13 – 16 aprilie 2023, Centro Cultural La Tierra Tracia a participat cu stand propiu la ”XIV Feria del Libro de El Ejido” din Plaza Mayor din El Ejido, Almería. Participarea la această edițíe dar și evenimentele desfășurate in cadrul acestor zile fac parte din proiectelor socio-culturale „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“, inițiate încă din 2018 de către Asociación Socio-Cultural Romanati iar scopul acestora este unul pe termen lung, organizatorii dorindu-și o conștientizare a valorilor culturale ale comunității românești din Regatul Spaniei și facilitarea schimburilor interculturale.

Maria Salvan, Doina Dănilă, Ion Cătălin Liță și Felix Nicolau din Spania; Geanina Abul Haija – Iordania; Leonica Elena Mantu – Turcia; Cristi Merchea – Anglia; Adrian Suciu, Nicolaie Dincă, Valeru Ciurea, Vasile Lupașc Sfinteș, Corina Dașoveanu, Corneliu O. Rodeanu, Violeta Anciu, Mihai Traista, Ionuț Țene, Violeta Pintea, Tic Petrosel, Cristian Ghica din România; Constantin Mariana, Valeriu DG Barbu, Doina Mustățea din Italia; Doria Șișu și Viorel Ploeșteanu din Irlanda; Editura ITACA Publishing House din Irlanda (manager Doria Șișu) precum și editurile Safeliz, Spania și EVS – editura viață și sănătate ce au fost reprezentate de Jose Luis Borrego, sunt o parte din cei care au fost prezenți prin cărțile lor, fizic sau online la această manifestare.

La standul de carte a fost prezentată expoziția de pictură ”Dor De Flores” a artistei Dorina Florescu din Spania și ”Letter-poems”, o expoziție despre cum se vede poezia în fotografii devenite cărți poștale sub semnătura artistului plastic Mircea Bochiș, România și a poetei Laura Cătălina Dragomir din Spania.

Joi, 13 aprilie, la deschiderea Târgului, edilul orașului El Ejido, Francisco Góngora impreună cu consilierii locali și regionali din aria de cultură, tineret și sport: Elena Gómez, Alberto González și María José Martín au rămas timp indelungat la standul de carte românească, apreciind ca pozitivă și de interés prezența și implicarea comunității românești in această manifestare internațională.

 Sâmbătă, 15 aprilie, pe scena standului central al târgului, Giani Mircea Florescu, Mirela Savu, Maria Salvan și scriitorul spaniol Francico Javier Romera Romero, autorul trilogiei Zhadiram, au au prezentat unui public româno-spaniol o expunere despre prezențele culturale românești in spațiul hispanic și activitatea Centro Cultural La Tierra Tracia din El Ejido.

  Cu această ocazie a fost lansată platforma media CULTURO și afișul oficial al „CULTURO – Festival de Carte & Arte al Românilor de Pretutindeni“ ce se va desfășura in toamna acestui an la Madrid  intre 5-8 octombrie. Festivalul se dorește a fi un vector important in cercetarea, cunoașterea și popularizarea  patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitarea de schimburi culturale și dialogul social între românii din diaspora și țările de rezidență.

  „CULTURO.RO – PLATFORMĂ CULTURALĂ A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI“ este o platformă culturală online pentru românii de pretutindeni și o sursă importantă de inspirație și informație pentru toți românii. Un loc unde românii de pretutindeni pot descoperi și explora cultura românească și care oferă o gamă largă de subiecte legate de evenimentele organizate de români, târguri de carte, expoziții de artă, concursuri literare, concerte de muzică.

Și tot sâmbătă, din Centro Cultural La Tierra Tracia s-a transmis timp de aproape trei ore in direct, o ediție Online a Târgului, la care au participat numeroși autori români din mai multe țări ce au avut prezente la standul de carte o parte din operele lor.

 ”Cărți și Autori la Stand de Carte Românească la XIV Feria del Libro de El Ejido, 2023 – ONLINE” a fost moderată pe o axă Irlanda-Spania-Iordania de către Viorel Ploeșteanu, Mircea G. Florescu și Geanina Abul Haija.

„Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“, un proiect inițiat de Asociación Socio-Cultural Romanati.

Asociación Socio-Cultural Romanati promovează cercetarea, cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburi culturale și dialogul social între românii din Spania și integrarea acestora prin menținerea originilor.

Parteneri proiect și media: Info Art, FRP TV, Direcția 9, Artpress.ro, TradițiiOltenești.ro, Direcția Județeană pentru Cultură OLT, Primăria Municipiului Caracal, Lectoratul ILR – Universitatea Complutense Madrid, NapocaNews, TV Suflet Românesc, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR, Revista UZP și revista Cronica Timpului, UZP TV, Publicația Certitudinea, Asociația “Imaginea României”, Air TV Europe, S.C. Alutus Media & Film SRL, AMradiotv.ro, Revista „Scorpion”; Federația pentru Accesibilizarea României FAR, Observatorul.ro, Observatorul Tv, Revista MUZEUL PRESEI ROMÂNEȘTI, Federația Asociațiilor Românești din Andalucia – FARA, Spania; Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, Muzeul Virtual Eminescu, București, România; Asociația pentru cultura românilor / vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură – AIRC;,Radio 10.es, Ziarul Emigrantul, Cenaclul de la Roma, Orizont TV, Sibiu Original GUST Tradițional, Alcalá de Henares; Gate2fly, Itaca Publishing House – Irlanda, Asociaţia pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică (APCRC).

Feria del Libro Rumano

Români in Andalucía

CULTURO.ro

#DepartamentulPentruRomâniiDePretutindeni

#DRPRomânia

https://www.facebook.com/drpromania