Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat giganții petrolului pentru ignorarea propriilor concluzii climatice, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

El a spus că dovezile privind încălzirea planetei au fost clare de zeci de ani și a acuzat industria petrolului și gazelor că extinde în continuare producția știind „pe deplin” că modelul de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană. „Nu vorbesc doar despre oamenii de știință ONU, vorbesc despre oamenii de știință din companiile de combustibili fosili. Am aflat că anumiți producători de combustibili fosili erau pe deplin conștienți, în anii 1970, că produsul lor de bază coace planeta”, a afirmat Guterres.

Potrivit Euronews, comentariile secretarului general al ONU vin la scurt timp după ce a fost lansat un studiu care dezvăluie că oamenii de știință de la Exxon au prezis schimbările climatice cu „abilitatea și acuratețe șocante” în anii 1970. Dezbaterea asupra a ceea ce știau a început în 2015, când documente interne scurse au dezvăluit aceste informații ale companiei despre schimbările climatice.

Guterres a adăugat la Davos că responsabilii trebuie trași la răspundere. „Unii ntre giganții petrolului au vândut o mare minciună”. De asemenea, cretarul general al ONU le-a spus liderilor politici și de afaceri că tot mai multe companii își asumă angajamente zero, dar „reperele și criteriile sunt adesea dubioase sau tulburi, ceea ce poate induce în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare folosind narațiuni false, hrănind o cultură a dezinformării climatice și deschide ușa greenwashing”. 

Redacția UZPR

Foto: pixabay.com