Ringo Dămureanu: Iniţiativa de modificare a Legii cetăţeniei în favoarea românilor din comunităţile istorice, avizată favorabil de CES

Consiliul Economic şi Social (CES) a dat, marţi, aviz favorabil iniţiativei legislative de modificare a Legii cetăţeniei române în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele AUR Ringo Dămureanu, preşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate din Camera Deputaţilor.

„Am obţinut un succes frumos pe calea promovării iniţiativei mele de modificare a Legii cetăţeniei române, în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa. Consiliul Economic şi Social a dat aviz favorabil, cu o largă majoritate, acestei iniţiative. Am susţinut acest proiect vorbind din bisericuţa ortodoxă de la Brezonic, municipiul Bor din Valea Timocului, Serbia. Toţi membrii CES care au luat cuvântul au apreciat mult proiectul meu de lege. Sper ca şi deputaţii şi senatorii PNL, PSD, USR şi UDMR să voteze în favoarea fraţilor de sânge din Balcani”, a declarat deputatul Ringo Dămureanu marţi, pentru AGERPRES.

Modificarea propusă constă în introducea unui nou articol în Legea nr.21/1991 a cetăţeniei române cu următorul conţinut: cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cetăţeanului străin, al unui stat din Europa, care în mod liber îşi declară originea română şi apartenenţa la filonul lingvistic românesc, îşi asumă identitatea culturală română şi se declară român de pretutindeni, în înţelesul legii nr.299/2007, republicată, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege mai menţionează posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate. Totodată, o altă prevedere este referitoare la copiii minori ai solicitanţilor de cetăţenie română, în sensul că şi aceştia dobândesc cetăţenia română la solicitarea părinţilor odată cu cererea acestora sau ulterior, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. AGERPRES / (AS -autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Preluare AGERPRES