„Elemente precum diversitatea, dialogul și punțile culturale sunt cele care au oferit de-a lungul timpului posibilitatea creării Europei de azi: un loc de pace, cunoaștere reciprocă, progres și creativitate”, a fost mesajul ambasadorului României George Bologan în deschiderea dialogului literar organizat de Institutul Cultural Român din Madrid cu autoarea de origine română Silvia Marcu și scriitoarea și jurnalista spaniolă, Pepa Roma.

Evenimentul, organizat la 6 iulie sub patronajul Ambasadei României la #Madrid, a prilejuit o discuție despre importanța actualității internaționale în operele literare, plecând de la cărțile autoarei Silvia Marcu: „Las fronteras de Júpiter” și „Geopolítica de Rusia y Europa Oriental”.

Cu o carieră științifică desfășurată preponderent în Spania, prin numeroasele sale articole și cărți publicate, Silvia Marcu este un #ambasador al României, purtând cultura răsăriteană peste granițele Europei, și oferind, totodată, posibilitatea unei mai bune înțelegeri a efectului migrator îndeosebi în contextul geopolitic actual complex care trezește sentimentul de #unitate între popoare.

La finalul evenimentului, șeful misiunii diplomatice a acordat o Diplomă de excelență scriitoarei Silvia Marcu, apreciind că astfel de momente care unesc români și spanioli sub semnul artei în diverse expresii și știință, hrănesc #Europa de mâine: „Dragi creatori, autori, critici, jurnaliști, stimați invitați #români și #spanioli, vă transmit felicitările mele pentru munca dumneavoastră importantă, pentru deschiderea către dialog și pentru legăturile importante de cooperare pe care le creați cu aceste inițiative”.

De asemenea, profitând de prezența la sediul Institutului Cultural Român, ambasadorul George Bologan a vizitat expoziția de pictură a artistului român Flavius Lucăcel, originar din Aluniș, județul Sălaj, cu tema „Silvania din Eden”. Până la 12 august, pasionații de #artă și #tradiții pot vizita această expoziție la sediul #ICRMadrid, care promovează, de o manieră inedită, patrimoniul material și imaterial al Țării Silvaniei, aducând în prim plan moștenirea și meșteșugurile populare locale.

Ambasada susține scriitorii și artiștii români care prin intermediul operelor lor promovează România pe plan local și care contribuie, totodată, la îmbogățirea literaturii și culturii europene.

Mulțumim doamnei director Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid, Maria Floarea Pop, pentru găzduire și buna colaborare.

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España