COMUNICAT DE PRESĂ

Colocviul internațional Lucian Blaga, poet român între tradiție și modernitate

20 mai 2022, Madrid, Spania

Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, în colaborare cu Universitatea Complutense și Institutul Cultural din Madrid, organizează Colocviul internațional Lucian Blaga, poet român între tradiție și modernitate.

Evenimentul cuprinde două secțiuni: în prima dintre ele, începând de la ora 10 până la 12.30, va avea loc conferința propriu-zisă la Universitatea Complutense. Organizatorii evenimentului sunt: dna Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. dr. onorific la Departamentul de Filologie Romanică; dna Alba Diz Villanueva, prof. dr. la Departamentul de Studii Romanice, Franceze, Italiene și Traduceri; dl Felix Nicolau, prof. dr. în cadrul Departamentului de Limbă și Cultură Română, și Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului.

Invitații actului cultural sunt: dl Eugeniu Nistor, prof. univ. dr. din partea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și a Academiei Române, filosof și blagolog, care va expune lucrarea Mit și metaforă în filosofia lui Lucian Blaga, și dl Adrian Lesenciuc, prof. univ. dr. de la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, critic literar și președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, care va prezenta teza Lumina culturii și a cunoașterii în poezia lui Lucian Blaga.

De asemenea, la finalul prezentărilor științifice va avea loc o dezbatere asupra celor mai importante aspecte ale întâlnirii culturale, analiză urmată de o întâlnire cu studenți ai Universității Complutense, care vor recita poeme blagiene traduse în limba spaniolă.

Cea de-a doua secțiune va avea loc de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Madrid, sub forma unei mese rotunde intitulată Lucian Blaga în contextul european, în cadrul căreia va avea loc o dezbatere între invitați, profesori și public. Prezentarea evenimentului va fi realizată de directoarea Institutului Cultural Român, dna Maria Floarea Pop, iar medierea mesei rotunde îi va corespunde dnei Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. onorific la Universitatea Complutense din Madrid.

Manifestarea culturală se va încheia cu un recital poetic și muzical în limbile română și spaniolă din creația blagiană, reprezentație organizată și prezentată de membri ai Uniunii Lucian Blaga – Elena Ninerică, Manuela Crina Pușcașu, Violeta Andrei, Gabriela Tantea, Eugenia Mucea.

Vă așteptăm cu drag!

Ovidiu Constantin Cornilă

Președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania