Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania a fost infiintata in anul 2012 de un grup de entuziasti ai culturii din diaspora spaniola, chiar cu sprijinul doamnei Dorli Blaga, fiica filosofului si ganditorului din Lancram.

La conducerea acestei asociatii de scriitori si artisti s-a aflat scriitorul Gheorghe Vintan, pana in 2016, iar din acest an si in prezent, Uniunea este liderata de profesor doctorand, scriitorul si jurnalistul Ovidiu Constantin Cornila.

Din cadrul Uniunii Lucian Blaga fac parte artisti si scriitori recunoscuti, precum: Marilena Trifan (interpreta muzica populara), Gheorghe Vintan (scriitor, fondator al revistei de cultura Dacica Latinitas), Manuela Crina Puscasu (cantautor, soprana, actrita, lansata la Cenaclul Flacara de Adrian Paunescu), Elena Ninerica (interpreta de muzica folk), Mariana Vlad (poeta), Ioan Oniciuc (pictor, artist plastic, presedinte UAP Spania), Mihaela Petrisor, Gina Luca, (poete), Gabriela Tantea (artist plastic, poeta), Cezar Viziniuck (poet, prozator publicat in Convorbiri literare).

Scopul principal al acestei asociatii are doua directii: prima, pastrarea si promovarea valorilor romanesti in spatiul cultural hispanic, in primul rand, in interiorul colectivului cultural romanesc din aceasta tara. Al doilea obiectiv este focusat pe difuzarea modelelor culturale si spirituale romanesti in cadrul populatiei spaniole, sub forma unui schimb cultural dintre cele doua tari, Romania si Spania.

Astfel, s-au organizat o ampla gama de evenimente culturale precum: cafenele literare (Quintanar de la Orden), intalniri cu poeti si scriitori, lansari de carte, colaborari din mediul asociativ (Asestemur, Murcia), celebrari de zile ale marilor scriitori romani si spanioli (Dor Roman, Arganda del Rey, ProVita Lex, Torrejón de Ardoz), evenimente cu Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei, cu Institutul Cultural Roman din Madrid si cu diverse asociatii spaniole din Andalucia, Ciudad Real etc.

Intre activitatile cele mai reprezentative, organizate de Uniunea Lucian Blaga, se numara: Conferinta internationala Lucian Blaga – creatie, cultura, universalitate, eveniment desfasurat la Universitatea din Alcala de Henares (mai 2019), Colocviului international George Uscatescu –destinul unui exil, la Universitatea din Alcala de Henares (noiembrie 2018), Colocviul international Vintila Horia – memoria trecutului, prezentului si viitorului, cu Universitatea din Alcala de Henares (aprilie 2018), iar in prezent organizeaza Colocviul International Lucian Blaga, poeta rumano entre la tradición y la modernidad, in parteneriat cu Universitatea Complutense din Madrid si Institutul Cultural din Madrid.

In afara de activitatile mentionate, Uniunea Lucian Blaga a inaugurat Cenaclul „Lucian Blaga”, aflat deja la cea de-a doua sa editie. Manifestarea are loc la Atelierul Creatiei, din municipiul cervantin Alcalá de Henares, un loc special creat pentru activitati culturale de acest tip la care participa scriitori, poeti, simpatizanti ai culturii din toata Spania.

De asemeni, Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania are sub tutela o editura proprieEgo Liberum, care participa in calitate de partener la toate actele culturale organizate de aceasta asociatie.

Un punct de referinta in entitatea culturala si ideologica a Uniunii Lucian Blaga il constituie lansarea, in anul 2019, la Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei a Revistei de Literatura Cuvant Romanesc, la care au participat si participa nume insemnate ale literaturii romanesti din Romania, Spania, Germania, Austria, Republica Moldova, Franta, Italia, Statele Unite, Israel, Grecia.

Revista este publicata la editura Ego Liberum si are o frecventa semestriala, in format fizic si tiparit. Revista a obtinut doua diplome de excelenta in cadrul Colocviilor Revistelor de Cultura si de Stiinte Umaniste, editiile VI (2019) si VIII (2021) de la Targu Mures.

Redactia si cititorii Great Fashion adreseaza Uniunii Lucian Blaga sincere si binemeritate felicitari si ii doresc multe realizari frumoase in continuare!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Click aici: Great Fashion