Uniunea “Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania” (președinte: scriitorul si jurnalistul Ovidiu Constantin Cornila) ăi editura “Ego Liberum” au inaugurat Cenaclul “Lucian Blaga” in Madrid, Spania, in data de 26 februarie 2022.

Astfel, in cadrul manifestarii, au fost expuse diverse fatete culturale ale marelui ganditor si poet roman, Lucian Blaga, si anume exegeza, poezie, teatru, biografie.

In acelasi timp, un rol important in dinamica Cenaclului l-au avut creatiile personale ale membrilor acestuia, dar si ale invitatilor: poezie, proza, eseu, expozitie de pictura.

De asemenea, un liant spiritual aparte l-a constituit muzica: muzica usoara, folk, dar si poezii blagiene care au fost puse pe portativ, cu siguranta un mare atractiv al evenimentului.

Uniunea “Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania”

La editia inaugurala a cenaclului Blaga a participat si scriitorul si jurnalistul roman, rezident in Franta, Ciprian Apetrei.

Manifestarea a inceput cu un cuvant de deschidere si inaugurarea Cenaclului (Ovidiu Constantin Cornila), a urmat Lucian Blaga, personalitate polifatetica (Mihaela Petrisor), o punere in scena a dramaturgiei blagiene, Destinul creator la Prometeu si la Mesterul Manole (Ciprian Apetrei), prezentarea expozitiei Brancusi (Ioan Oniciuc), exegeza blagiana, Lucian Blaga intre chronos si etern (Ovidiu Constantin Cornila), Creatia poetica blagiana, reflectii (Gina Luca).

De asemenea, s-au lecturat poezii din creatia poetului si filosofului din Lancram, dar si creatii personale: Gabriela Tantea, Violeta Andrei, Marin Dumitrescu (Nichita Stanescu, in memoriam), Ciprian Apetrei, Eugenia Petruse etc.

Programul artistic a fost un moment special al evenimentului: artistele Elena Ninerica si Manuela Crina Puscasu au interpretat piese din repertoriul folk national si international.

La finele activitatii, s-au oferit diplome de excelenta si recunostinta tuturor membrilor Uniunii, dar si unora dintre invitati.

Evenimentul a fost inregistrat video integral de maestrul Narcis Puscasu iar amfitrionul serii a fost Ioan Oniciuc, Presedintele Uniunii Creatorilor de Arta din Madrid, Spania.

Inaugurarea acestui eveniment este o mare realizare a culturii din Diaspora romana, dar si un vis implinit, in care un simbol al culturalitatii si romanitatii se afla la loc de cinste.

Felicitari deosebite tuturor celor care au contribuit la desfasurarea de exceptie a acestui act cultural si mult succes in continuare Uniunii “Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania”!

Click aici: greatfashion.ro