PURTÂND ÎN SUFLET PRIMĂVARA–TRADIȚII ȘI OBICEIURI ROMÂNEȘTI SPECIFICE ANOTIMPULUI PRIMĂVARA, așa se intitulează parteneriatul educațional Școală – Familie – Biserică, semnat între trei unități de învățămînt din localitatea Valdemoro (Madrid), în care se predă Cursul de Limbă, cultură și civilizație românească, reprezentate de prof. Vanina-Mirela Constantin-Peța și Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mărturisitori”, reprezentată de Pr. Paroh Dorin Sas. Activitățile propuse vin în spiritul respectării și afirmării valorilor cultural-spirituale românești și demonstrează  elevilor că în cultură nimic nu trebuie pierdut, totul trebuie transmis urmașilor, care să preia, să simtă frumosul, binele și sacrul de lângă ei. Prima activitate din cadrul proiectului amintit a debutat prezențial cu manifestarea cultural-artistică ”E ziua ta, mamă!”, desfășurată  duminică, 6 martie a.c., în biserica parohială, la sfârșitul Sf. Liturghii. Elevi ai cursului LCCR și ai Școlii Parohiale, îndrumați de prof. Vanina-Mirela Constantin-Peța, Alexandra Maria Aanicăi și Florica Feraru, s-au reunit cu un unic scop, acela de a-i aduce un omagiu, în vers și cânt, celei mai dragi ființe: mama. După o scurtă introducere făcută de profesoara de limba și literatura română, spectacolul copiilor începe, numeroase voci cristaline de copii întrebând,  în cor: „Cine mi-a dat viață pe acest pământ?/ Care-a fost întâiul cel mai scump cuvânt? … Cine-i bucuria noastră de-a trăi?/ Fără tine mamă, oare ce ar fi?”, pentru a reafirma apoi, pe ritmul melodiei „Mama, doar mama”, ideea dragostei necondiționate pe care mamele ne-o poartă, iar din pancardele ridicate de mânuțele lor se reconstituie mesajul: „LA MULȚI ANI MAMELOR DIN LUMEA ÎNTREAGĂ!”.

            Solista Maria Claudia Șimon a interpretat la chitară melodia Mama mea e cea mai bună, pe versurile Cleopatrei Stratan, iar micii actori au emoționat întreaga asistență prin poeziile tematice rostite.

       Printre valorile și atitudinile insuflate copiilor în școală, acasă sau la biserică se numără empatia și solidaritatea, de aceea, toți copiii participanți, prin colegii lor delegați, au transmis la final un mesaj clar de pace și pentru încetarea războiului care pune la grea încercare poporul ucrainian.

            După valurile de aplauze și felicitări, toate doamnele prezente au primit în dar o floare din partea Consiliului parohial, ca simbol al primăverii ce va să vină.

      LA MULȚI ANI! PRIMĂVARĂ CU PACE TUTUROR!

   A consemnat: prof. Vanina-Mirela Constantin-Peța