Președintele Federației Agro Propact, domnul Costel Ichim și Secretarul General al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, Dumitru Fornea au efectuat în perioada 26 februarie – 3 martie 2022, o vizită de lucru în Spania care a avut câteva obiective principale:

Contactul cu comunitatea românilor din Alcala de Henares și Valdemoro, din Comunitatea Autonomă Comunidad de Madrid); din Villarrubia de Los Ojos, Regiunea Castilla La Mancha și din El Ejido, Provincia Almeria, Regiunea Andalucía; pentru consolidare parteneriatul social transnațional dintre organizațiile societății civile ale comunităților de români din această țară și CSN MERIDIAN;

Stabilirea unor contacte și a unor relații de parteneriat cu organizații sindicale, patronale și cooperative din Spania în vederea valorificării oportunităților oferite de sectorul agricol în România și în Spania.

Activitățile din Spania ale delegației Confederației au fost organizate cu implicarea președintelui Comisiones Obreras Almeria, domnul Antonio Valdivieso Montes și a președintelui Centrului Cultural “La Tierra Tracia – Asociación Romanati”, domnul Mircea G. Florescu.

Sâmbătă, 26 februarie 2022,

Întalnire în Alcala de Henares cu reprezentanți ai comunității de români din Madrid: scriitorul Ilie Lucian Sofrone, antreprenorul Silviu Nicoara, Nicoleta Istrate Neagoe, jurnaliști Kristel TV Madrid, gazetarul și fondatorul Centrului Cultural La Tierra Tracia, Mircea G. Florescu.

Duminică, 27 februarie 2022

Întâlnire cu comunitatea românilor din Valdemoro, din Comunitatea Autonomă Madrid, păstorită de preotul Dorin Sas;

Întâlnire în Villarubia de Los Ojos cu sculptorul Tiberiu Ovidiu Stan și cu scriitorul Sorin Bălășcău.

Luni, 28 februarie 2022

Vizită la Centrul Cultural “La Tierra Tracia – Asociación Romanati”, El Ejido și întâlniri cu președintele acestei asociații, domnul Mircea G. Florescu și cu Preotul Daniel Podar.

Marți, 1 martie 2021

Ora 9 a.m. Vizită la Labcolor, unde doamna Noemí Algarra a prezentat dezvoltarea horticulturii din Almeria în ultimii ani și contribuția COEXPHAL la modernizarea acestui sector în Spania.

Asociația Organizațiilor Producătorilor de Fructe și Legume din Almería (Coexphal), reunește 83 de companii de fructe și legume și reprezintă 70% la export și 65% în producția de fructe și legume, precum și 67% în producția ornamentală. De exemplu, în campania 2015/2016, firmele asociate au comercializat un volum total de 2.251.176 tone de la 9.300 de fermieri care își cultivă producția pe 23.100 de hectare. La rândul lor, acești horticultori oferă de lucru pentru aproape 40.000 de oameni din peste 150 de naționalități diferite.

10:30-12:00 Vizită la depozitul Vicasol III (El Ejido), unde domnul Isidoro Sánchez Bernabeu, Director Comercial al Vicasol SCA – cea mai mare cooperativă din regiune, a prezentat modelul de afaceri al acestei organizații cooperatiste care grupează 950 fermieri, lucrează 1800 de hectare de sere, obține o producție de 240 de milioane de kg/an și angajează 2500 de oameni.

12:30-14:00 Vizită la ferme: Stația experimentală Cajamar (Las Palmerillas)

Miercuri, 2 martie 2022

Președintele Federației Agro Propact din România și Președintele Centrului Cultural La Tierra Tracia – Asociación Romanati din El Ejido, Almería, Spania, au încheiat un acord de parteneriat, acord ce vizează sprijinul în menținerea identității naționale dar și consiliere pentru rezidenții români din Andalucía, comunitate în care majoritatea conaționalilor noștri lucrează în agricultură.

Întâlniri cu reprezentanții unor organizații regionale din Provincia Almería, în care s-au stabilit realizarea de acțiuni comune de promovare bilaterală culturală, comercială și economică precum și colaborarea instituțională în diferite domenii.

Întâlnirea cu domnul Jerónimo Parra Castaño, Președinte și cu domnul Victor Cruz Medina, Director General, Camera de Comerț din Provincia Almeria (Cámara de Comercio de Almería)

Camera este o instituție care reprezintă aproximativ 42.000 de companii din Provincia Almeria și este o corporație de drept public care acționează ca organ consultativ al Administrației; aceasta înseamnă că guvernul, consiliul orășenesc sau Junta de Andalucía se pot adresa acesteia și își pot cere avizul cu privire la chestiuni de interes: de exemplu: deschiderea de noi centre comerciale. Camera este supravegheată de Junta de Andalucía, administrația de care depinde.

Întâlnirea cu doamna Encarnación Gil Serra, Secretar general și cu doamna Mar Aguilera, Responsabil Relații de Muncă (Asempal – Confederación Empresarial de la Provincia de Almería).

Asempal este confederația de afaceri care integrează, pe baza liberei asocieri, companii din toate activitățile economice din provincia Almería și organizațiile lor sectoriale și teritoriale. Este o organizație privată, independentă și non-profit. Independentă de administrațiile publice, sindicate și partide politice. A fost înființată oficial la 14 ianuarie 1977. Printre scopurile sale se numără: să reprezinte și să apere interesele generale ale companiilor din Almería, să ofere servicii asociaților săi și să promoveze dezvoltarea provinciei Almería. Membru fondator al Confederației Spaniole a Organizațiilor de Afaceri, CEOE, al Confederației Spaniole a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, al CEPYME și al Confederației Antreprenorilor Andaluzi, CEA. Acesta asigură reprezentarea instituțională a comunității de afaceri din Almería în fața administrației centrale, regionale și locale a provinciei.

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN