Cu durere în suflete, dar și cu îndreptățită furie, urmărim, cu îngrijorare, escaladarea periculoasă a agresiunii armate ruse asupra Ucrainei, stat suveran prieten.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România condamnă cu îndârjire acest act criminal, ordonat cu premeditare de către un conducător cu reacții politice iresponsabile, incompatibile cu secolul în care trăim. În același timp, ne exprimăm întreaga noastră compasiune față de cei care au avut și au de suferit în urma acestui război, față de cei care și-au pierdut nu numai bunurile, dar și pe cei apropiați lor, rude și prieteni. Imensele distrugeri pricinuite cu intenție, dar, mai ales, miile de vieți pierdute – soldați și civili, bărbați, femei și copii – trebuie să-i determine pe toți responsabilii politici ai lumii, întreaga comunitate internațională să ia o atitudine fermă pentru curmarea atrocităților, dar și pentru responsabilizarea celor care le-au produs.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își exprimă îngrijorarea față de situația pe care o traversează, în aceste condiții de război, cei care „servesc” în  armata mass-media, confruntați cu presiuni de tot felul și față de care facem un apel frățesc de a-și sluji menirea cu fair-play, respectând obligațiile noastre deontologice. Desigur, pentru noi libertatea cuvântului, aceea a liberei exprimări este o adevărată credință și religie care trebuie să slujească, și în aceste vremuri tragice, o informare corectă, dezinteresată, nepărtinitoare a populației.

Cu aceleași calde sentimente frățești, suntem cu sufletele alături de prietenii și colegii noștri din regiunea Cernăuțiului, membri ai Filialei de acolo a Uniunii noastre, dorindu-le să traverseze cât mai ușor și fără alte urmări această perioadă dificilă pentru toți. Sufletele noastre nu sunt împiedicate de nicio graniță – fizică sau imaginară – pentru a fi alături permanent de toți conaționalii noștri aflați în Ucraina, fiind gata, necondiționat, de a le acorda tot sprijinul.

SORIN STANCIU
președinte a.i. al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România