Foto: marca.com

Spania invinge România și este in grafic pentru calificarea la Campionatul European 2023

Meci de calificare în Grupa C a Eurobasket-ului feminin, disputat la Palacio de los Juegos Mediterráneos (Almería).

2.252 de spectatori.

Echipa națională feminină a Spaniei a încheiat cu bine acest meci de calificare FIBA pentru Campionatul European 2023. După ce a suferit în prima intâlnire cu Ungaria, a invins România la Almeria (107-52) și are în buzunar o jumătate de bilet pentru competiția continentală din 2023 din Slovenia și Israel.

Le-ar fi suficient să câștige cele două meciuri împotriva Islandei, cea mai slabă echipă din grupă, pentru a-și asigura locul în fruntea grupei, dacă nu vor exista eșecuri neașteptate în manșa secundă cu Ungaria și România. Și se pare că nu se va întâmpla așa ceva, pentru că Spania, la al doilea meci al lui Miguel Méndez la conducerea băncii spaniole, a arătat că are calitatea și argumentele necesare pentru a rămâne în fruntea lumii.

María Conde (21+10+7) și Irati Etxarri (21) au fost liderele echipei spaniole, celelalte 11 jucătoare marcând cinci sau mai multe puncte. În fața slăbiciunii evidente a româncelor, Spania nu a fost nevoită să o forțeze pe Torrens, iar Laura Gil nici măcar nu a jucat. Chiar și așa, au avut 30 de pase decisive, iar din sfertul doi încolo au jucat minute bune de baschet, cu multe resurse ofensive și o apărare care a sugrumat toate opțiunile ofensive ale adversarelor și au încheiat cu 29 de recuperări.

Spania le avea in atenție pe Fodor și mai ales al lui Orban, care se remarcase în meciul cu Islanda, cu 19 puncte și 18 recuperări. Dar adevărul este că acestea nu s-au văzut in joc. Au fost totuși două apariții neașteptate, Stanici, cu 10 puncte, și Ardelean, cu 7 puncte, care au condus atacul echipei lor în primul sfert (24-19).

Acest început a fost un miraj, pentru că în repriza a doua, imediat ce Spania și-a ajustat apărarea, a “șters România de pe hartă”. I-a anulat complet atacul, iar aruncările de trei puncte ale lui Leo Rodríguez, Casas și Conde au propulsat definitiv Spania  care a încheiat meciul cu un parțial de 20-4 (44-23, min 18).

România nu a reușit să înscrie decât două coșuri și patru aruncări libere în acest sfert contra echipei Spaniei care nu s-au relaxat până la final (au marcat 37 de puncte în ultimul sfert) și au mărit diferența de scor, spre deliciul publicului din Almeria.

Foto: marca.com

Fișă tehnică:

107 – Spania (29+22+24+37): Maite Cazorla (6), Alba Torrens (6), María Conde (21), Irati Etxarri (21) și Raquel Carrera (10) – cinci de start -, Silvia Domínguez (6), Leticia Romero (8), Leonor Rodríguez (8), Queralt Casas (5), Paula Ginzo (10) și Laura Quevedo (6).

52 – România (19+8+7+18): Ioana Ghizila (14), Florina Gabriela Stanici (16), Marta Fodor (-), Dora Ardelean (7) și Nicolett Orban (-) -nouă în cinciul de start-, Carla Popescu (-), Bianca Maria Fota (-), Ștefania Catinean (-), Katy Armanu (-), Alexandra Ghiță (4), Anisia Croitoru (2) și Alina Podar (9).

Arbitri: Amel Dahra (Franța), Silvia Marziali (Italia) și Alexandre Maret (Franța).

Preluare marca.com