Două artefacte aparținând Muzeului Romanațiului din Caracal prezente în expoziția organizată la Muzeul Național de Arheologie din Madrid

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a Românei, ce reuneşte 835 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România, a fost deschisă la finalul lunii septembrie la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei.

Expoziţia îşi propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spaţiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene.

Firul roşu, călăuzitor, este cel al împletirii şi influenţării reciproce a civilizaţiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creaţie şi adaptare ce au ca finalitate crearea unei identităţi culturale specifice, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene, într-un spaţiu perceput în frământatul mileniu întunecat ca „Ultima Frontieră a Romanităţii”, potrivit unui comunicat public transmis de Muzeul Național de Istorie a României.

Două artefacte (opaițe din epoca romană) aparținând Muzeului Romanațiului, au fost alese de organizatori să facă parte din expoziția organizată la Muzeul Național de arheologie din Madrid.

Cele două opaițe au fost asigurate la valoarea de 16 800 lei și au fost alese dintr-un număr de peste 100 de astfel de obiecte care se află în proprietatea muzeului Romanațiului.

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” este deschisă publicului din capitala Spaniei până la finele lunii ianuarie 2022.

Doru Tudor, jurnalist

Caracal – Romanați