Comunicat de Presă

      In perioada martie-decembrie 2021, Asociación Socio-Cultural Romanati din El Ejido, Almeria, Spania desfășoară proiectul – Sprijinirea editării, tipăririi și distribuirii ziarului ROMÂNI ÎN ANDALUCIA, dotarea și funcționarea redacției publicației.

      Asociación Socio-Cultural Romanati reprezintă un reper cultural identitar pentru comunitatea românilor din Andalucia, Spania care promovează cercetarea, cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și dialogul social între românii din provincie și -integración de los residentes rumanos procedentesde la histórica región de Oltenia de Rumaníaen la sociedad española.integrarea acestora fără a-și uita originile.

         Asociación Socio-Cultural Romanati, organizație cu personalitate juridică spaniolă, având sediul social 404,4Dde la localidad deEl Ejido,Almería,04700.El Ejido, Almería, venind în întâmpinarea doleanțelor și necesităților rezidenților de origine română care trăiesc, muncesc în Spania sau sunt stabiliți aici definitiv, români care trăiesc imperios nevoia de a simți, de a vorbi și de a li se vorbi românește, pentru a nu își pierde identitatea culturală și spirituală cu care au venit, a inițiat incă din anul 2018 proiectele socio-culturale  „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“

     In cadrul acestor proiecte a fost dezvoltată din luna mai 2020 și publicația online Români in Andalucia – Frați de grai, frați de trai.

    Având in vedere faptul că românii rezidenți in comunitatea andaluză nu au propiul lor ziar focalizat pe problemele specifice iar știrile nu sunt reflectate in totalitate in presa românească din Spania din rațiuni de spațiu editorial și limitare geografică, publicația Români in Andalucia dă posibilitatea cetățenilor români să-și mențină, afirme și promoveze identitatea națională și este un instrument de informare care le asigură accesul la informații privind drepturile și obligațiile lor contractuale, administrative și economice pe perioada cât locuiesc sau muncesc în afara granițelor țării.

    Obiective importante pentru membrii comunității românești din Andalucia sunt de asemenea imbunătățirea gradului de acces la informații și asigurarea contactului cu limba, cultura, spiritualitatea și valorile poporului român, precum și sprijinirea procesului de integrare a acestora fără a-și uita originile.

    In contextul prezentat apariția publicație Români in Andalucia in formă scrisă reprezintă o prioritate pe mediu și lung in paralel cu formatul online www.romaniinandalucia.com care funcționează de peste un an.

Ziarul apare lunar in 24 pagini, 4/4 culori, hârtie 45 gr., 29×39 cm, tiraj de 5000-10 000 ex., se distribuie gratuit in Andalucia, Spania, este editat de către Asociación Socio-Cultural Romanati și realizat cu sprijinul Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Proiectul jurnalistic pe care îl lansăm cititorului român din Andalucía este conceput astfel încât să ofere cititorilor toate informaţiile necesare, activitatea editorială fiind axată pe oferirea de ştiri şi articole utilitare. Conţinutul editorial este prezentat într-o manieră obiectivă, clară şi pe înţelesul tuturor.

Plecând de la așteptarea legitimă că o publicație orientată cu precădere spre mediul cultural are ca laitmotiv tradiţia, cultura şi arta vom promova, în concordanță cu valorile etice fundamentale, ideea că beneficiul obținut de cititori reprezintă plusvaloare pentru întreaga societate.

Ne vom concentra pe știri exclusive, analize, investigații, informații și subiecte cu abordări care lipsesc din agenda publică. Vom publica zilnic informații proaspete, selectând însă, doar acele știri de strictă actualitate, cu adevărat importante pentru public.

Separat de zona destinată informațiilor, găzduim articole de opinie, scrise atât de jurnaliști ai publicației, cât și de autori externi. Oameni de cultură vor scrie cu regularitate comentarii, alături de texte de opinie trimise de oameni de afaceri, manageri de top, personalități din diverse domenii. 

Credem că fundamental pentru oricine este dreptul de a se face auzit. Susţinem libertatea presei, libertatea de expresie, de credință şi de asociere.

Încercăm să fim o voce a celor care nu pot vorbi singuri. Încercăm să prezentăm și să subliniem umanitatea care ne leagă manifestând doza cuvenită de toleranță și cumpătare în exprimarea opiniilor. Credem că aceste valori sunt singurele care asigură viitorul, constituind o bază de plecare a oricăror demersuri de rezolvare a conflictelor și crizelor prin care trece societatea actuală.

Transmitem ştiri din viaţa noastră de toate zilele şi nu publicăm neapărat ştiri doar pentru că sunt senzaţionale sau de moment. Prezentăm și lucruri care au o semnificaţie mai adâncă și avem în vedere istoria şi viitorul nostru pe un termen lung.

Continuăm să credem în efortul colectiv și în gestul onest și responsabil de a pune umărul la creșterea consumului de artă și cultură și la crearea unui context favorabil repunerii permanente în discuție a problemelor, provocărilor și conflictelor existente în cultură, educație și societate.

     Parteneri  proiect și media: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România–UZPR, Revista UZP și revista Cronica Timpului, UZP TV, Publicația Certitudinea , Radio România Oltenia Craiova –  Emisiunea Diaspora (Davian Vlad), Info Art, Direcția 9 (Adrian Suciu), Boema 9, FRP TV, Kapital TV- post televiziune,Emisiunea “Realitatea in Politică”, Realizator Titi Sultan; TradițiiOltenești.ro; S.C. Alutus Media & Film SRL, AMradiotv.ro, Revista „Scorpion”; Federația pentru Accesibilizarea României FAR, Observatorul.ro, Observatorul Tv; Camera de Comerț și Industrie Dolj, Craiova; Asociación de Rumanos en Cantabria-ARUCAN, Spania; Federația Asociațiilor Românești din Andalucia, Spania; Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, Societatea Cooperativă Popasuri Dunărene, com. Giurgita, jud. Dolj; Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură – AIRC; Asociația pentru cultura românilor / vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”; Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț; Sindicatul Național „Forța Legii”- România; Comisiones Obreras CCOO – Almeria, Spania.

Proiectul este finanțat de Secretariatul General al Guvernului României -Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

#DepartamentulPentruRomâniiDePretutindeni

#DRPRomania

#DRPRomânia

                                                                                     Asociación Socio-Cultural Romanati

                                                                                                        Președinte,

                                                                                            Giani-Mircea Florescu