Cum va putea rezista cea mai puternică democrație a lumii atunci când își reneagă actul întemeietor?

Arhivele Naționale Americane își avertizează cetățenii asupra pericolelor citirii Declarației de Independență, a Constituției și a Declarației Drepturilor Omului. Pe site-ul arhivelor naționale NARA (National Archives and records Administration), unde sunt înregistrate milioane de descrieri și copii ale guvernului federal american, suntem avertizați (cum se poate vedea aici) că avem parte de un conținut care poate fi dăunător sau dificil de vizualizat. Această alertă nu este legată de vreun document specific, apare în partea de sus a paginii site-ului, atunci când utilizați catalogul online.

Avertismentul este analog cu bulina roșie care este pusă la emisiunile sau filmele care conțin sex și violență explicite, cu diferența că aici este vorba despre actele constitutive ale SUA. Cel mai bine pentru administratorii arhivelor ar fi să interzică accesul publicului. S-ar putea ca, mai târziu, dacă actualul trend cultural de stânga se menține, să le ascundă vederii sau sau să le ardă, ca pe niște relicve ale unui trecut rușinos, de care să se lepede fără regrete. Cum însă sunt înregistrări de importanță fundamentală, încă au rețineri, sunt păstrate, încă pot fi citite și vizualizate. Dar, ca să nu rămână la locul lor, și să nu influențeze cumva negativ noile generații, atenționează cititorii că materialele prezentate pot reflecta opinii depășite, părtinitoare, jignitoare și violente. Ca să diminueze răul produs din lectura documentelor fondatoare ale SUA, conducerea arhivelor se angajează să colaboreze cu comunități și instituții, pentru a evalua și actualiza scrierile dăunătoare și pentru a stabili standarde și politici pentru a preveni limbajul dăunător viitor.

Conținutul dăunător, după cum este definit de conducerea NARA, se referă la opinii și atitudini rasiste, sexiste, misogine și xenofobe, poate fi discriminatoriu, să excludă opinii despre sexualitate, religie și multe altele. Mai departe, suntem avertizați că prin conținutul grafic putem vedea morți violente, proceduri medicale, criminalitate, războaie, acte teroriste, dezastre naturale, dar și excludere în politicile instituționale.

Prin urmare, Arhivele Naționale Americane pun totuși la dispoziția celor interesați conținut potențial dăunător pentru că aparține guvernului federal al SUA, dar nu îl lasă așa cum este, ci caută să-l aducă la zi cu sensibilitatea contemporană, astfel încât cei care vor să consulte materialele să nu fie oripilați de Declarația de Independență, Constituție și Declarația Drepturilor Omului, adică acele documente care au fundamentat crearea și dezvoltarea Americii, și au făcut din ea cea mai avansată democrație a lumii.