Parcurgeți mai jos interviul ambasadorului României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, pentru publicația Calea Europeană

Operaționalizarea pe deplin a Parteneriatului Strategic dintre România și Spania reprezintă o dimensiune prioritară pentru acțiunea diplomatică a celor două țări, a declarat Gabriela Dancău, în contextul în care Bucureștiul și Madridul marchează anul acesta 140 de ani de la debutul relațiilor diplomatice.

Relațiile diplomatice dintre România și Spania, speciale prin prisma apartenenței comune la NATO și la Uniunea Europeană și a comunității românești din Spania, aniversează 140 de ani printr-o serie de acțiuni importante prin care cele două țări acordă un nou impuls relațiilor politice, economice, academice și culturale.

Ambasadorul român a mai punctat și rolul important al comunității românești, “cea mai mare comunitate străină din Spania” și “o comunitate matură, consolidată în peisajul societății spaniole”.

“Dacă, pe de-o parte, un segment al comunității române aspiră la dobândirea cetățeniei spaniole, fără să piardă în același timp cetățenia română, deziderat pentru îndeplinirea căruia se depun eforturi constante din partea Ambasadei în relația cu instituțiile spaniole, pe de altă parte există o masă semnificativă de cetățeni români care doresc reîntoarcerea în România.”

“România și Spania sunt state cu un profund profil pro-european, a căror dezvoltare, modernizare, transformare și progres sunt intrinsec legate de proiectul european, care reprezintă și un liant puternic al legăturilor dintre cele două state”, a mai afirmat Dancău.

Interviu realizat de Robert Lupițu

Operaționalizarea pe deplin a Parteneriatului Strategic dintre România și Spania reprezintă o dimensiune prioritară pentru acțiunea diplomatică a celor două țări, a declarat Gabriela Dancău, ambasadorul României la Madrid, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro în contextul în care Bucureștiul și Madridul marchează anul acesta 140 de ani de ani de la debutul relațiilor diplomatice.

Relațiile diplomatice dintre România și Spania, speciale prin prisma apartenenței comune la NATO și la Uniunea Europeană și a comunității românești din Spania, aniversează 140 de ani printr-o serie de acțiuni importante prin care cele două țări acordă un nou impuls relațiilor politice, economice, academice și culturale.

Potrivit ambasadorului României, calendarul de acțiuni vizează dimensiunea bilaterală de cooperare politico-diplomatică, dimensiunea operaționalizării Parteneriatului Strategic la nivel securitar și sectorial, dimensiunea promovării culturii românești în Spania și dimensiunea umană, axată pe comunitatea românească din Spania.

Gabriela Dancău a vorbit și despre caracterul special al relațiilor româno – spaniole din perspectiva apartenenței la UE și la NATO.

“Cele două țări împărtășesc numeroase puncte de vedere cu privire la agenda europeană, iar preocupările din Vecinătatea Estică prezintă interes și la celălalt capăt al Europei, în egală măsură în care și pentru Romania prezintă interes ceea ce se întâmplă în zona Mediteranei”, a subliniat ambasadorul român, punctând că țara noastră a reușit să ralieze Spania la o serie de interese regionale din Vecinătatea Estică, iar România s-a profilat drept un actor activ la Marea Mediterană.

Din perspectivă NATO, Gabriela Dancău a arătat că România este recunoscătoare Spaniei, care a asigurat în premieră, în primele luni ale anului 2021, misiunile de poliție aeriană ale Alianței Nord-Atlantice deasupra teritoriului României și în regiunea Mării Negre.

Ambasadorul României a ținut să mai sublinieze că, dincolo de dimensiunea politico-diplomatică și cea strategică și de securitate, operaționalizarea Parteneriatului Strategic ar putea reprezenta un exercițiu de explorare reciprocă a oportunităților economice și de guvernanță și de adoptare a unor politici cu caracter inovator, cu atât mai mult din perspectiva implementării PNRR și al fondurilor europene alocate atât pentru Spania, cât și pentru România.

“România și Spania sunt state cu un profund profil pro-european, a căror dezvoltare, modernizare, transformare și progres sunt intrinsec legate de proiectul european, care reprezintă și un liant puternic al legăturilor dintre cele două state”, a mai afirmat Dancău.

Ambasadorul român a mai punctat și rolul important al comunității românești, “cea mai mare comunitate străină din Spania” și “o comunitate matură, consolidată în peisajul societății spaniole”.

CaleaEuropeană.ro: Anul acesta, relațiile bilaterale dintre România și Regatul Spaniei sunt la ceas aniversar. Se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Ce acțiuni a pregătit România, atât la nivel de ambasadă, cât și împreună cu autoritățile spaniole pentru celebrarea acestui moment?

Gabriela Dancău: Anul acesta, România și Spania aniversează 140 de ani de relații diplomatice bilaterale care se află la un nivel excelent, acela de consolidare a Parteneriatului Strategic. Aniversarea este și un prilej pentru a da un nou impuls relațiilor politice, economice, academice și culturale. De aceea, calendarul nostru de acțiuni în acest an este structurat pe patru dimensiuni: una bilaterală, centrată pe contactele la nivel politico-diplomatic; una strategică, reprezentată de operaționalizarea pe deplin a Parteneriatului Strategic, atât dintr-o perspectivă sectorială, cât și din cea de securitate; una de diplomație publică și culturală, de promovare a culturii românești în Spania și, nu în ultimul rând, dimensiunea umană, având în centru comunitatea românească din Spania. Aceste dimensiuni adesea se întrepătrund pentru a-și conferi reciproc mai multă vizibilitate și a transmite mesajul nostru către un public cât mai larg.

Într-un efort de a oferi o vizibilitate sporită acțiunii bilaterale, ne-am propus ca aproape fiecare contact politico-diplomatic la nivel înalt din acest an să fie dublat și de unul de diplomație publică și culturală. Astfel, aniversarea celor 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole reprezintă și prilejul deosebit de a organiza o suită de evenimente publice, cu implicarea unor instituții din ambele țări. Temele alese reflectă atât bogăția diversității societăților din țările noastre, cât și elemente istorice comune.

În primul rând, expoziția documentară realizată de colegii noștri de la Arhivele Diplomatice române, itinerată în diferite cadre instituționale și academice, reprezintă un demers cât se poate de firesc în anul aniversar și oferă publicului spaniol, dar și român o perspectivă asupra evenimentelor importante care au marcat istoria relațiilor bilaterale. Cât mai curând, ea va fi încununată de lansarea unui Album aniversar bilingv privind relațiile bilaterale româno-spaniole, realizat de noi cu sprijinul unor personalități din lumea academică din România și Spania. Un alt moment important din calendarul nostru a fost reprezentat de o fructuoasă colaborare cu Romfilatelia, fiind lansat, într-o locație emblematică din Madrid, un întreg poștal aniversar care conține portretele regilor Alfonso al XII-lea și Carol I, în a căror perioadă au fost stabilite relațiile diplomatice.

Un loc central în calendarul evenimentelor aniversare îl ocupă expoziția „Tezaure Arheologice din România. Rădăcinile dacice și romane”, curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României, și organizată sub egida Ministerului Afacerilor Externe, Ministerele Culturii din România și Spania și Ministerul Apărării Naționale al României, cea mai amplă și importantă expoziție arheologică organizată vreodată peste hotare. Cele 835 de artefacte expuse provin de la 39 de muzee din România și vor fi prezentate, începând din 1 octombrie, publicului spaniol și român deopotrivă, într-o locație centrală prestigioasă din centrul capitalei Spaniei, Muzeul Național de Arheologie din Madrid.

Însă calendarul nostru cultural este unul deosebit de bogat: organizăm concerte de muzică clasică cu artiști români și spanioli în locații prestigioase din Spania, precum: Academia Regală de Arte Frumoase din Madrid, Palatul Regal La Granja de San Ildefonso, de lângă Segovia, sau Palatul Regal din Madrid.

Secretarii de stat pentru afaceri europene au inaugurat, în marja consultărilor, o expoziție a Arhivelor Diplomatice române și spaniole, care a evidențiat momentele definitorii ale celor 140 de ani de relații diplomatice, la sediul Palatului Viana, sediul de ceremonial al Ministerului de Externe spaniol.

Ulterior, această expoziție a fost mutată la sediul Senatului spaniol, în contextul vizitei la Madrid a președintei Senatului, însoțită de o delegație parlamentară, pentru consultări cu omoloaga spaniolă, o vizită ce a venit în mod natural în continuarea reuniunii bilaterale realizate în format videoconferință din luna martie, având ca temă centrală egalitatea de gen.

Ne dorim ca vizibilitatea acestor contacte politico-diplomatice să depășească sfera instituțională, de aceea am itinerat această expoziție la Universitatea din Valladolid, pentru o zi de studiu dedicată studenților, cărora le-am vorbit și despre dimensiunea contemporană a relației româno-spaniole, despre interesele comune pe care le împărtășesc țările noastre, în ciuda poziției geografice îndepărtate.

Continuarea interviului AICI:

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España