
Televiziunea Comunitară din Melbourne, Australia
Comunitatea românească din Melbourne dispune de o Televiziune Comunitară. Interesant este că acest post – înfiinţat ca să scurteze distanţele spirituale şi fizice între românii din Australia şi cei din România – reuşeşte de 30 de ani să „îndulcească viaţa românilor” de la celălalt capăt de lume. (Augustin Luchian)
***
Florin Zaheu, de la Forumul Român German din Stuttgart, a precizat că anul trecut a făcut o întâlnire în Italia pentru înfiinţarea unui post de radio bilingv, cu sprijinul celor din Germania…
Însă discuţia a rămas nesoluţionată.
***
„Aşii Români”, în ţara lui Goethe
În Germania trăieşte de trei ani tânăra Ionela van Rees – Zota care lucrează pentru Agenţia de Presă „Aşii Români”, împreună cu Berthold J. Staicu şi Lucian Glass, preşedintele amintitei agenţii de presă pe internet.
Împreună, în Ţara lui Goethe, românii au pus bazele unui nou post de radio în limba română.
***
Radioul din Stuttgart, emisiuni în limba română
Florin Zaheu, preşedintele Forumului German-Român, a reuşit să sensibilizeze jurnaliştii de la Radio Stuttgart, unde comunitatea românească beneficiază de două ore de emisie pe săptămână în limba română; în zilele de miercuri şi vineri.
***
Radio Românii online, Anglia

***
Radio „Ciocârlia” de… Londra (2009)
Tânăra Delia Corol este cercetător chimist şi trăieşte în Londra. Deşi este doctor în biologie şi lucrează la Institutul de Cercetări Plante din Londra, românca s-a îndrăgostit irecuperabil de radio, de ceva vreme cochetează cu această profesie.
„Orice om are o pasiune, ne mărturisea ea. Glumesc adeseori şi spun că m-am îmbolnăvit de… radiotită. Fac transmisiile radio de la mine de acasă, din Londra, şi împreună cu o prietenă preluăm ştirile de la postul Radio România Internaţional şi le redifuzăm. Mai am în Belgia un coleg care trasmite de acolo… În primă fază mi-am propus să dau o şansă comunităţii române din Anglia să asculte poezie românească; apoi am intercalat cu muzică românească adevărată, am promovat toate genurile”
.De vreo săptămână, Delia emite emisiunile postului Radio Ciocârlia non-stop şi totul este pe voluntariat şi pe salariul ei de cercetător chimist.După ce vine de la serviciu, se ocupă de programarea emisiunilor; ea alcătuieşte play-listing-urile de muzică, intro-urile publicitare şi insert-urile de ştiri, pe care le preia cu ajutorul unei colege de la Radio România Internaţional şi le difuzează pentru românii din Anglia şi nu numai.
Programul de la Radio „Ciocârlia” cuprinde 80 la sută muzică românească de toate genurile. La Callatis ne-a prezentat un colaj al emisiunilor sale şi ne-a plăcut. Glasul Ciocârliei de România ce-şi cântă dorul de ţară în conservatoarea Anglie este lin şi duios.
Cât priveşte discriminare românilor în Anglia, Delia Corol spune că nu s-a simţit nicio clipă marginalizată la Londra, ci dimpotrivă. „Noi, românii, trebuie să învăţăm să ne iubim mai mult, să ne apropiem unii de alţii, fiindcă poţi fi străin şi-n ţara ta. Nu trebuie să ne uităm valorile noastre, şi de aceea, îi invit pe cei care au timp să asculte Radio Ciocârlia, un radio care cântă necontenit dragostea de oameni, dragostea de România. Firesc, prima condiţie este ca ascultătorul să nu fi uitat să simtă româneşte…”
***
ROMÂNUL AUSTRALIAN, publicat de „Romanian Society of Australia”.

***