In ultima vreme se clamează, tot mai mult, libertatea, dreptul nostru de a fi liberi, nimic mai firesc.

Toți vrem să fim liberi, dar nu toți înțelegem ce înseamnă a fi liber, cu adevărat. Unii cred că a fi liber, înseamnă să zici sau să faci ce vrei, cum vrei si când vrei, fără a ține cont de nimeni și de nimic.

Nimic mai greșit!

Libertatea ta, se termină, acolo unde incepe libertatea celuilalt.

Regretatul Ion Rațiu spunea, citându-l pe Voltaire : „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, pentru ca tu să ai dreptul să nu fi de acord cu mine”.

Unul dintre principiile de bază a libertății este dreptul la opinie și respectarea opiniei celorlalți.

Societatea s-a scindat nepermis de mult și din cauza faptului că, în loc să ne confruntăm opiniile, noi le combatem cu vehemență. Uităm că din confruntarea de opinii, se naște progresul. Oriunde te uiți, pe stradă, în mass-media, pe rețelele de socializare, vezi polemici sterile, jigniri, înjurii…

Fiecare încearcă să-și impună punctul de vedere, fără a ține cont de părerea celuilalt. Avem pretenția să gândim toți la fel, uitând că nu suntem identici, doar roboții pot fi identici. Fiecare individ este unic. Ne identificăm cu un ADN unic, cu o amprenta digitală unică.

Dumnezeu ne-a lăsat liberul arbitru dar, ne-a lăsat totodată și cele 10 porunci, să nu uităm asta!

Noi avem drepturi dar, în egală măsură, avem și obligații.

In concluzie, dacă vrem, cu adevărat, să fim liberi, trebuie in primul rând, să ne eliberăm de răutate, de invidie, de ură, de egoism, de intoleranță…

Haideți să încercăm să fim mai buni și lumea in care trăim, va fi mai bună.

Să auzim numai de bine.

Un român pribeag prin lume, Sorin Hurdela