Escaladarea prețurilor la electricitate este însoțită de o creștere a tensiunilor între partenerii din Executiv. După ce Pedro Sánchez a refuzat, miercuri, să intervină asupra prețurilor, așa cum au cerut partenerii săi, justificând că toate acțiunile guvernului se vor desfășura „în cadrul regulamentului pieții europene”, Unidas PODEMOS au făcut un demers în Congres. Printr-o mișcare surprinzătoare, grupul parlamentar al Unidas Podemos și-a folosit cota de inițiative pentru această sesiune pentru a înregistra un proiect de lege pentru crearea unei companii publice de energie.

Inițiativa intenționează să reglementeze <anularea dreptului de folosință privată a apei prin concesionarea domeniului public hidrotehnic pentru uzul industrial de producere a energiei electrice și preluarea centralelor hidroelectrice de către entitatea publică de afaceri „Producción Energética Española”>, potrivit textului înaintat Biroului Congresului pentru clasificare.

Unul dintre obiectivele principale este ca această companie să implementeze o reducere a facturilor la electricitate și să lucreze în coordonare cu companiile publice municipale deja create sau care pot fi create în viitor pentru comercializarea și gestionarea energiei proprii.

Scopul este ca, atunci când prețul altor energii (cum ar fi gazul) ar fi foarte ridicat, să nu se scumpească prețul altor energii mai ieftine, cum ar fi energia hidroelectrică. Conform calculelor furnizate, acest lucru ar duce la economii cuprinse între 1,5 și 3,2 miliarde de euro pe an pentru cetățeni. Ribera a exclus să intervină asupra prețurilor, în timpul apariției sale de luni, în Congres, susținând din nou că „guvernul va respecta cadrul comunitar, pentru că contrariul este foarte riscant, oricât de atractiv ar părea pe termen scurt”. Pe de altă parte, suspendarea taxei de 7% pentru producția de energie electrică și reducerea TVA la 10% vor fi menținute până la sfârșitul anului.

SURSA: El Confidențial (Microsoft News)

A consemnat, Lavinia Bejinaru