Atunci  când nu mai suntem  capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine. Ingredientul  esențial pentru a-ți schimba lumea este să ai un scop foarte bine definit, cu alte cuvinte să ai abilitatea de a-ți seta obiective clar definite, indiferent de circumstanțele în care te afli. Dacă obiectivul tău nu contrazice legile divine sau ale societății, nimeni nu te va împiedica să-l atingi. Încercând, nu ai nimic de pierdut, ci numai de câștigat. În aceste vremuri numai cei care au încredere în sine și perseverează vor avea succes.

 Majoritatea oamenilor iau bine “startul”, dar nu ajung niciodată la final. Altfel spus, ei încep cu usurință o activitate nouă, dar nu o duc decât rareori la bun sfârșit. Mai mult, ei sunt dispuși să renunțe la primul semn de înfrângere. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pentru ca le lipsește încrederea în sine.

Nu  merită să-ți stabilești un obiectiv și să creezi un plan pentru realizarea lui, dacă nu ai încredere în tine. Napoleon Hill spunea că trebuie să ai încredere în tine însuți dar și în Dumnezeu, deoarece credința este “elixirul etern” care dă viață, putere și acțiune oricărui gând.

Pe lângă credință, mai este nevoie și de determinare, aceasta fiind una dintre cele mai importante abilități pentru atingerea obiectivelor profesionale cât și cele personale. Oricât de dificil va fi, să nu uităm niciodată de ce dorim să ne îndeplinim obiectivele și ce beneficii vom avea odată cu îndeplinirea lor.

 Beneficiile sunt factori motivatori pe termen lung, motivația fiind cea care induce acțiunea sau ceea ce determină alegereaCând o persoană acționează, caracteristicile negative precum amânarea, teama, îngrijorarea și îndoiala rămân în defensivă – aproape toată lumea știe că într-o luptă e mai bine în ofensivă decât în defensivă.

Oportunitățile sunt peste tot, și așteaptă persoane cu inițiativă care să vină să le descopere. Și totuși inițiativa este o calitate rară, iar oamenii care o dețin fac lucrurile să se întâmple, fără să li se ceară sau să li se spună ce și când să facă.

Stabilirea obiectivelor este un proces care începe cu o analiză atentă a ceea ce dorim să realizăm și continuă cu multă muncă, perseverență, determinare, credință, inițiativă și automotivare. Este un process continuu de dezvoltare personală și profesională.

 Să nu uităm totuși că „unul dintre cele mai importante obiective în viață este să ne purtăm corect unii față de ceilalți aici, pe pământ, ca să ne primim răsplata virtuților acum, în loc să așteptăm să ne parvină pe lumea cealaltă, despre care nu știm nimic. Acest fel de-a fi va genera un sentiment de toleranță cum n-a mai existat vreodată pe pământ” – Napoleon Hill.

Camelia Potârniche – Partener LMI România