În ultimele zile, mai multe comunităţi româneşti din diasporă, unele sărbătorindu-şi hramul, au primit vizita ierarhilor, care au săvârşit Sfânta Liturghie şi alte slujbe, binecuvântându-i pe cei prezenţi. Cu această ocazie, au fost rostite cuvinte de învăţătură în care semnificaţia pasajului evanghelic sau a sărbătorii respective a fost explicată.

În Duminica a 8-a după Rusalii, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, mănăstirea din incinta Centrului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă prin săvârşirea slujbei Privegherii, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul „Sfântul Dionisie Exiguul” al eparhiei. Duminică, 15 august, Sfânta Liturghie a fost săvârşi-
tă de Înaltpreasfinţitul Părinte Gheor­­ghe, Arhiepiscopul de Michalovce și Košice, Slovacia, împreună cu Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania le-a vorbit celor prezenți despre minunata lucrare a Maicii Domnului în viața Bisericii. Părintele Arhiepiscop Gheorghe a rostit, la final, un cuvânt de mulțumire întregii comu­nități, transmițând și gândul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Rastislav, Întâi­stătător al Bisericii Ortodoxe din ţinuturile cehe și din Slovacia.

În perioada 14-16 august, un grup de tineri din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a luat parte la seria de manifestări culturale şi religioase intitulată „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, care a marcat împlinirea unui secol şi jumătate de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.

Spania şi Portugalia

Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, s-a aflat în perioada 14-15 august la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Aldeia de Santa Margarida, Portugalia, care şi-a prăznuit hramul. În ajunul sărbătorii, Preasfinţia Sa a săvârşit slujba Privegherii, în cadrul căreia a fost cântat Prohodul Maicii Domnului. Duminică, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Părintele Episcop a tâlcuit, în cuvântul de învăţătură, pericopa evanghelică rânduită pentru această zi, explicând în continuare motivul pentru care o numim pe Maica Domnului „Maica Vieţii”. De asemenea, Preasfinția Sa i-a acordat părintelui Daniel Pinciuc, viețuitor al mănăstirii, rangul de protosinghel. Credincioşii prezenţi au primit la final pachete cu alimente.

La Catedrala Episcopală din Madrid, sfintele slujbe au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. În ajun, ierarhul a săvârşit slujbele Vecerniei şi Utreniei. Duminică, împreună cu doi slujitori, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat textul pasajului evanghelic citit, care relatează minunea înmulţirii pâinilor.

Austria

Comunitatea ortodoxă românească din oraşul austriac Sankt Pölten a trăit momente de sărbătoare luni, 16 august, când şi-a cinstit ocrotitorii, pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul parohiei „La Sfânta Înviere” din Viena. În cuvântul de învățătură, părintele Răzvan Gasca a făcut legătura dintre viața jertfelnică a Maicii Domnului și jertfa familiei Brâncoveanu din data de 15 august 1714. În continuare, acesta a subliniat dragostea față de credință și de neam, dar și înclinația spre cultura și arta bisericească autentică a Sfântului Constantin Brâncoveanu, care a reușit să aducă Țara Românească pe înalte culmi și să lase drept moștenire o zestre nepieritoare, rămânând un model dificil de egalat. La sărbătoarea hramului au luat parte şi credincioşi din parohiile învecinate, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.

Canada

În Duminica a 8-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia românească „Sfântul Apostol Andrei” din oraşul Mississauga, provincia Ontario, Canada. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre importanţa praznicului Adormirii Maicii Domnului şi despre calitatea acesteia de a fi ocrotitoare a Episcopiei Canadei, primele parohii româneşti pe pământ canadian fiind închinate Născătoarei de Dumnezeu, se arată pe site-ul episcopia.ca.

Ungaria

Marți, 17 august, Centrul de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) a organizat la sediul său din orașul Giula o manifestare dedicată „Zilei Limbii Române”, la care au participat un grup de elevi de la Școala Generală Românească din Aletea (Elek) și Chitighaz (Kétegyháza), români din Giula și din alte localități din Ungaria, precum și oficialități. Între acestea s-au numărat Prea­sfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, părintele Florin Olteanu, paroh la Chitighaz, protopop de Giula și director adjunct al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Petre Sălăjan, directorul Școlii Generale Românești din Aletea, precum şi alţi invitaţi. Elevii au participat la activități educative dedicate limbii române și au fost răsplătiți cu daruri pentru străduințele lor, iar cei mai mari au stat de vorbă, și-au împărtășit problemele și năzuin­țele, au participat la o agapă comună și au contribuit la întărirea identității și solidarității românești, atât de importantă pentru orice comunitate de peste hotare.

Preluare: Ziarul Lumina

Un articol de: Emilian Apostolescu