Pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute, de astăzi, vineri. ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Aceste documente pot fi eliberate accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.
„Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat”, potrivit GCS.
Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României, conform sursei citate.

Fără green pass nu se mai intră în restaurante și baruri

Certificatul verde a devenit obligatoriu începând de vineri în Italia. Fără green pass nu se mai intră în restaurante și baruri. De asemenea, e nevoie de certificat la spectacole în aer liber, competiții sportive, muzee, piscine și centre spa. Bisericile nu îl vor cere.
Un articol din decretul autorităților italiene prevede certificarea și la spectacolele pentru public, la evenimente sportive și competiții, în muzee și alte instituții de cultură, piscine, săli de sport, centre wellness, la festivaluri, târguri, conferințe și congrese
În cinematografe și teatre este nevoie de certificatul verde, însă a crescut numărul permis de spectatori.
În regiunile galbene pot participa maxim 2.500 de spectatori în aer liber și maxim 500 în interior. În zonele albe limitele au fost stabilite la 5.000 de persoane în aer liber și 2.500 de persoane în interior.
Pentru cei care încalcă regulile sau nu fac verificările necesare se aplică amenzi între 400 și 1.000 de euro atât operatorului, cât și clienților. Dacă regulile se încalcă în 3 zile diferite, un local se poate închise de la 1 la 10 zile.
În ce privește școlile, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că autoritățile se implică pentru deschiderea acestora în siguranță din septembrie. Angajații școlilor vor avea nevoie, cel mai probabil, de certificatul verde.
Obligativitatea măștilor de protecție se va păstra și în acest an, cu excepția copiilor cu vârsta sub 6 ani, pentru cei cu patologii sau dizabilități.
De asemenea, va fi interzisă intrarea în școală pentru toți cei care prezintă simptome respiratorii sau temperatură peste 37,5.

Dor de dor – Vocea diasporei