Luni, 9 august, la mănăstirea Plăviceni din fostul județ Romanați (actualmente în Teleorman) a avut loc cea de-a noua comemorare a Tăierii Capului lui Mihai Viteazu.

Evenimentul a avut o încărcătură simbolică specială, căci s-au împlinit, anul acesta, 420 de ani de la asasinarea voievodului, la Turda (9 august 1601).

Reamitim că locul comemorării se justifică prin aceea că aici, în curtea mănăstirii Plăviceni, au fost descoperite, în 2010, într-o groapă zidită, osemintele frumos mirositoare ale lui Mihai Viteazu.

Din 2013, când acest fapt a devenit certitudine iar un grup de patrioți, cu sprijinul și sub tutela Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România au ridicat aici un mic monument (un trunchi de stejar secular pe care se află capul retezat al lui Mihai Viteazu, lucrare realizată în lut ars de Aurelian Bădulescu), în fiecare an, pe 9 August, numele și memoria voievodului sunt evocate printr-un ceremonial religios (Sfânta Liturghie, citirea Acatistului și Parastasul Voievodului, agapa frățească etc.), la care se adaugă evocarea cultural-istorică făcută de o parte din oaspeți.

Și de data aceasta, în prezența cîtorva sute de pelerini, au luat cuvântul mai multe personalități, printre care protosinghhelul Teoctist Moldovanu, starețul mănăstirii, Denisa Popovici, liderul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, profesorul Florian Colceag, Diana Iovanovici Șoșoacă, Dragoș Popovici, actorul George Hodor, generalul Mircea Chelaru etc. Din Partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a luat cuvântul Miron Manega, „ispravnicul de concept” al revistei CERTITUDINEA (care a fost, de asemenea, „prezentă”).

Oficiul de moderator a fost preluat din mers de actrița Doina Ghițescu, nelipsită la asemenea evenimente.

Un fapt semnificativ și memorabil, sesizat și de generalul Mircea Chelaru în discursul său, este acela că aici, la Plăviceni, într-o perioadă în care tradițiile românești sunt asediate din toate părțile pentru a fi scoase total din circulație, s-a născut sub ochii noștri o nouă tradiție care, deja, nu mai poate fi întoarsă din drum: pelerinajul la osemintele celui mai important voievod din istorie, simbolul Unirii tuturor românilor: Mihai Viteazu.

Această tradiție s-a creat incredibil de repede, celebrarea de anul acesta fiind a noua din 2013 încoace.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare