„Restart” la realitate
Uneori mă gândesc, în sinea mea:
Cum este posibil ca ființa umană să fie atât de autodistrugătoare?
Ca o ironie a sorții, tot ce văd în jur la acest furnicar de oameni, la știrile „așa zise” cu impact emoțional care apar în mass-media, internet sau presa scrisă nu fac altceva decât să îmi consolideze o concluzie dezamăgitoare și anume, că suntem paraziții unei lumi în care bio-diversitatea și fauna trebuie să ne suporte.
Ipocriți, aroganți, îngâmfați, încrezuți … sunt doar câteva dintre etichetările pe care mi le-am permis să le pun omului, care din când în când mai primește câte o palmă de corecție de la mama natură.
Mai zilele trecute mare dramă mare, cu tamtamuri, titluri pompoase, etc. despre inundațiile din Europa, în special din Germania și Belgia, au fost numeroase victime și pagube materiale imense, acum un an intram în era Covid, an de an suntem martorii unor incendiile devastatoare, exemplu elocvent cel din Australia și Spania, uraganele, etc, etc, etc, deoarece nu-mi este de ajuns acest articol pentru a enumera toate calamitățile la care suntem supuși în ultima vreme cu o ferocitate nemaintâlnită, nu sunt altceva decât semne clare că este indeajuns.
Însă, ceea ce este mai dureros este simplul fapt că, continuăm să folosim tipicul „De ce se întâmplă aceasta?” atât la nivel personal, cât și general.
Păi să vedem. Cu toate că pe băncile școlii am fost un învățăcel de la mijloc în jos, cum se zicea pe la noi, dar și de-a lungul acestei infime vieții, nu rareori am auzit că „Omul este rasa cea mai inteligentă”. Mai mult, este dotat cu discernământ.
Chiar așa !!!
Nu știu cum se face însă se pare că suntem mai rău ca primatele, un fel de reprimate care NU învăță din greșelile anterioare, NU recunosc nocivitatea acțiunilor sale, NU înțeleg importanța armoniei cu mediul înconjurător, NU ripostează, NU …, NU …, NU ….Ce mai, o mulțime de NU cărora trebuie să le dăm un nou sens. Și anume, care ar fi acesta?
Un Restart, că mai nou ne plac cuvintele americane de parcă cele românești n-ar fi suficiente, sau pe înțelesul tuturor o repornire a realității actuale. Un fel de ieșire din normalul actual, care de fapt nu este un normal benefic ci mai degrabă un declanșator de evenimente care mai de care triste.
Suntem atât de naivi și de creduli într-o existență care este efemeră încât ne vindem sufletul, principiile, istoria și judecata cu finalitatea de-a ne realiza. Cum se zice ne mințim singuri. Zburăm în cosmos, investim în cercetarea spațiului și nu ne cunoaștem bine ograda, acest pământ roditor care ne dă de toate și pe care-l stigmatizăm zi de zi.
Cred că a sosit momentul, acel Big Bang uman de resetare a valorilor și principiilor de existență pe pământ prin care să respectăm mediul înconjurător și tot ce aparține acestei lumi minunate și unice.
Nu doresc o pledoarie plictisitoare despre ce avem de făcut doar vă îndemn să faceți un mic exercițiu mental prin care să vizualizați înainte efectele acțiunilor voaste.
Sorin Bălășcău, 21 iulie 2020