Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează expoziția colectivă cu caracter retrospectiv, intitulată Perspective artistice. Expoziția reunește lucrările artiștilor de origine română care au avut expoziții solo la Galeria ICR Tel Aviv, în perioada iunie 2020 – aprilie 2021, vernisate strict în mediul online.

Această expoziție, găzduită în perioada 1 iulie–13 august 2021, este alcătuită din lucrări realizate într-o multitudine de tehnici și mijloace artistice precum fotografie, mixed media și pictură. Proiectul include lucrări care aparțin următorilor artiști: Dan Shiloh, Vladi Alon, Rodica Kalman, Eduard Almashe, George Freiberg, Yaakov Herevon și Yael Vexler (Yael Yael).

Vernisajul expoziției va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, în data de 1 iulie, de la ora 18.00, în prezența artiștilor și va fi, de asemenea, transmis prin live streaming pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv, https://www.facebook.com/icr.telaviv

Expoziția este deschisă în perioada 1 iulie -13 august 2021, la sediul ICR Tel Aviv (B-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până joi între orele 10.00 – 16.00, vineri între orele 10.00–14.00.

Din 2007, Dan Shiloh a început să execute sculpturi metalice, iar în 2009, sub îndrumarea artiștilor Moti Pen și Miri Nishri, s-a apucat de pictură, în cadrul unor ateliere organizate de Muzeul de Artă Contemporană din Tel Aviv. Ulterior, lucrările sale au fost expuse în Tel Aviv și Yaffo, bucurându-se de succes în rândul publicului amator și de specialitate.

Vladi Alon este cunoscut publicului israelian amator de fotografie datorită operelor sale de natură abstractă, ce provoacă privitorul să redescopere diferite tipuri de texturi precum tencuiala cojită, vopseaua scorojită și petele de rugină, ce ascund diverse forme și înțelesuri. Pasiunea sa pentru fotografie, descoperită în adolescență, s-a concretizat într-o carieră ce include participarea la numeroase expoziții, individuale și de grup, organizate de importante instituții de cultură din Israel.

Rodica Kalman a studiat pictura în ulei la Institutul de Artă și Design Avni din Tel Aviv – Yaffo. A devenit cunoscută publicului israelian prin expoziții solo și colective la Tel Aviv, expunând ulterior în străinătate, în cadrul unor expoziții de grup.

Eduard Almashe a început să picteze pe lemn și să sculpteze, inspirat de opera lui Constantin Brâncuși. A participat, de-a lungul timpului, la importante expoziții solo și colective în Israel și România, la care s-a distins mereu prin stilul inovator și prin tehnica inedită abordată. În creațiile sale, artistul utilizează tehnici de fusion art, mixed media și colaj, încorporând sau făcând uz atât de materiale clasice, precum și de instrumente tehnice.

Regretatul George Freiberg a fost discipolul lui Ștefan Szőnyi, eminent pictor și muralist. Opera lui Freiberg revizitează câteva dintre marile curente artistice ale secolului XX, fiind o construcție densă definită prin exuberanță cromatică, forță compozițională și ritm.

Yaakov Herevon a fost mereu fascinat de moștenirea culturală familială primită din România. A călătorit de multe ori în România, pentru a-și redescoperi rădăcinile românești. Rana la ochi suferită în timpul serviciului militar i-a influențat felul în care percepe și surprinde obiectele din jur prin lentila aparatului fotografic.

Artista Yael Yael face parte din generația „copiii lui Ceaușescu” – copiii instituționalizați în orfelinatele din România în perioada regimului comunist. Trauma copilăriei timpurii i-a marcat dezvoltarea ulterioară și și-a pus amprenta asupra stilului și crezului său artistic. Arta a devenit astfel o formă de vindecare, oferindu-i artistei libertatea de a crea ceva nou.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

uzpr.org.ro