
În ceea ce priveşte comunicarea cu instituţiile, 30% dintre românii din diaspora au comunicat cel mai bine cu bisericile din comunitățile lor, evidenţiază cercetarea sociologică intitulată „Comunicarea cu românii de pretutindeni”, scrie basilica.ro, preluat de Romanian Global News.
La sondajul realizat de RePatriot au răspuns 1.141 de români din 31 de țări plecați din aproape toate județele României de peste 10 ani. Datele au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă transmisă live pe Facebook. Din partea Patriarhiei Române a participat Pr. Nicolae Dascălu, Directorul publicaţiilor „Lumina”.
Părintele Dascălu a precizat că, pentru noi, oamenii Bisericii, „diaspora reprezintă dintr-o dată o responsabilitate pastorală și, în același timp, o datorie cetățenească, pentru că prin Biserică, de fapt, și noi încercăm să respectăm demnitatea umană românească oriunde s-ar afla și să oferim posibilități ca oamenii să aibă și legăturile spirituale, conexiunile cu tradiția și cu zona din care vin”.
„Considerăm că oriunde se află un român, comunitatea noastră românească trebuie să fie prezentă și Biserica Ortodoxă Română are o grijă pastorală și față de cei care pleacă pentru o perioadă sau definitiv din țară. Biserica este pe de o parte locul de întâlnire cu Dumnezeu pentru oamenii credincioși, dar în același timp este și locul de socializare, de întâlnire, de comunicare în limba părintească și de adaptare la condițiile din societățile diferite fără să uităm de unde venim”, a spus părintele Nicolae Dascălu.
Prin canalele media ale Bisericii Ortodoxe Române se păstrează o legătură cu diaspora, atât din punct de vedere eclezial, cât și comunicațional.