CIRCULAȚIE FĂRĂ RESTRICȚII ÎNTRE ROMÂNIA ȘI SPANIA, ÎNCEPÂND CU 21 IUNIE

Condiții de călătorie către Spania :

Începând cu 21 iunie 2021, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană, zbor direct, NU mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-Covid. Începând cu 21 iunie, România nu se mai află pe listă țărilor de risc, însă măsura poate fi revizuită o dată la 7 zile.

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm

Rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es.

În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.

Important!

Cetățenii români care aleg ca destinație de vacanță insulele Canare trebuie sa prezinte la momentul sosirii la hotel un test PCR sau test antigen, teste realizate cu cel mult 72 de ore înainte de momentul cazării. Testul este obligatoriu pentru toți cei care au varsta de peste 6 ani.

Sunt scutiți de prezentarea testelor cei ce prezintă certificatul de vaccinare completă sau un certificat medical din care sa rezulte ca au avut Covid-19 in ultimele 6 luni.

Detalii pe larg, în limba spaniolă la acest link al guvernului regional Canarias http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2021/112/001.html

Condițiile de călătorie spre România rămân cele anunțate în data 27.05.2021 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Spania trecând pe lista verde/lista țărilor cu risc epidemiologic scăzut. Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Spania cu zbor direct, testul PCR nu mai este obligatoriu la îmbarcare în aeronavele cu destinația România.

Pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen. Fac excepție minorii sub 11 ani.

Incepând cu data de 1 iulie intră în vigoare noile condiții de călătorie armonizate la nivel european în baza certificatului digital Covid ce facilitează călătoriile în spațiul UE cetățenilor care:

  • s-au vaccinat cu ambele doze;
  • s-au recuperat post-Covid în ultimele 6 luni;
  • au realizat un test PCR cu rezultat negativ.

Certificatul este gratuit, nu este obligatoriu și are ca scop scurtarea timpilor de parcurgere a formalităților sanitare la punctele de frontieră.

Pentru rezidenții din România, certificatul poate fi descărcat :

https://certificat-covid.gov.ro/login

Pentru rezidenții din Spania, certificatul poate fi descărcat în funcție de comunitatea autonomă de rezidență:

https://www.mscbs.gob.es/…/alertasActual/nCov/ccd/ccaa.htm

Preluare: Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España