Ediția 43 – PREMIUL „TIGRE JUAN” 2021 (Spania)

Gen: Lucrare publicată, narațiune

Premiu: premiu financiar nespecificat

Deschis: lucrări publicate în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2021

Organizator: Asociația Culturală „Tribuna Ciudadana”

Țara: Spania

Principii generale / baze

Consiliul de administrație al Asociației Culturale „Tribuna Ciudadana”, în ședința sa ordinară din 14 ianuarie 2021, a convenit să stabilească principiile generale / bazele prin care va fi acordat cel de al 43-lea Premiu „Tigre Juan”.

Premiul „Tigre Juan”, născut la Oviedo în 1978, a fost gestionat și sponsorizat de-a lungul anilor de către diferite persoane fizice și entități, fiecare dintre acestea îndeplinind criterii diferite de acțiune și organizare. Astfel, la început, managerii săi au urmărit să acorde premiul celui mai bun roman scurt nepublicat, indiferent dacă autorul era nou sau consacrat. Începând din 1986, Fundația Municipală de Cultură a Consiliului Municipal din Oviedo a patronat acest premiu iar patru ani mai târziu a modificat regulile concursului pentru a recompensa cel mai bun debut de narațiune publicată, ceea ce a făcut ca premiul să fie primul care a sprijinit, pe lângă autor și editorul care l-a publicat. În 2003, printr-o nouă modificare a regulilor s-au acordat premii, din 2004 până în 2007, unor romane inedite ale unor autori consacrați. In 2008 a fost reluată modalitatea de premiere a celei mai bune lucrări narative în spaniolă. Din 2011, Asociația Culturală „Tribuna Ciudadana”, cea care administrează și organizează „Tigre Juan”, din 2014, este sponsorizată de Fundația Municipală de Cultură a Consiliului orașului Oviedo.

De atunci, și acesta va fi și cazul acestei ediții, linia stabilită de juriul din ultimele zece ediții va continua, principiul său fundamental fiind să nu recompenseze o lucrare cunoscută, ci să promoveze o operă narativă indiferent de vârsta sau cariera autorului.

Va fi premiată o operă publicată în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2021 de un juriu compus din experți în literatură și cititori de prim rang format dintr-un președinte, un secretar și trei membri, ce vor fi aleși de Consiliul de administrație al Tribunei Ciudadana și un membru al consiliului de administrație, care va îndeplini funcții de coordonare, cu voce, dar fără vot, în deliberări.

Membrii juriului vor alege și citi în mod liber, pe tot parcursul anului, cărți publicate în limba spaniolă în perioada indicată. Toți acei autori sau editori care doresc să fie luate în considerare lucrările lor pot trimite, înainte de 31 august 2021, cel puțin două exemplare ale acestora la:

Asociación Cultural „Tribuna Ciudadana”

c/Santa Susana 41-Principal Interior Derecha

33007 – OVIEDO

Juriul se va întruni pentru a coordona lecturile de cel puțin trei ori pe an și de maximum șase, mai exact, în ianuarie, înainte de Paște, înainte de vară, în septembrie, în octombrie și noiembrie, moment în care vor fi alese ultimele lucrări și autori selectați (cinci), din care vor fi extraşi cei doi finaliști.

Premiul „Tigre Juan”, atât pentru câștigător, cât și pentru finalist, va fi stabilită în conformitate cu contribuția economică a sponsorului, Consiliul Municipal al Excelenței Oviedo. Un alt procent din acesta va fi stabilit de Consiliul de Administrație al Tribuna Ciudadana. În ultimele șapte ediții, câștigătorul a primit 10.000 EUR și finalistul 5.000 EUR, sume care s-ar putea să nu fie aceleași pentru această ediție, deoarece cuantumul va fi stabilit pe baza contribuției financiare menționate mai sus de la Consiliul Municipal Oviedo.

Decizia va fi anunțată într-o ceremonie care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie a anului corespunzător. Evenimentul va fi completat cu o cină deschisă publicului.

Adina Alexandrescu

Sursa : http://www.tribunaciudadana.org