“Mituri și realități despre diaspora românească” Duminică, 6 iunie 2021 – Ediție Specială Radical din Escu

Au participat: Dumitru Fornea – Secretarul General al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN din România; Membru în Comitetul Economic și Social European; Codruța Filip, Belgia, militantă pentru drepturile egale ale lucrătorilor, oportunități, șanse egale și egalitate de gen, coordonator PES Activists Diaspora, Consilier in Parlamentul European; Lorica Munteanu, Spania, psiholog, activist civic; Cătălin Șerbu, Spania, Business Owner la Creator European Consultants; Aurelia Grigore, Asociația Românilor din Cantabria-Arucan și Emanuel Cioacă, Președinte FRP-TV.

Urmărește emisiunea aici:

In această discuție/emisiune sau dezbătut 5 teme/mituri și/sau realități despre diaspora românească.

Diaspora reprezintă un imens capital uman, intelectual și economic românesc. Jumătate din numărul total al românilor trăiesc in afara granițelor țării.

1 – Cine beneficiază de toate acestea? Statele de reședință sau România? «Ubi bene, ibi patria»? / «Unde e bine, acolo e patria»?

2 – Există o societate civilă organizată a românilor in statele de rezidență? Sunt românii din Diaspora coagulați in comunități in adevăratul sens al cuvântului in acestea?

3 – Când au nevoie românii din diaspora de autoritățile / instituțiile statului român? Sunt pregătite acestea să slujească și românii din afara granițelor țării?

4 – De ce unii români din diaspora nu vor să mai aibă de a face cu autoritățile statului român?

5 – Când iși aduc aminte politicienii români de Diaspora?

Cunoașterea diasporei este un proces continuu, pe care abia l-am început, și pe care dorim să-l continuăm la un nivel tot mai avansat.