IKIGAI – secretul japonez pentru o viață lungă și fericită

Ami García (https://www.theurbanchapter.com/about-me/) este fondatorul spațiului The Urban Chapter.com (https://www.theurbanchapter.com/), un proiect digital global care a apărut – în mijlocul crizei sanitare globale în curs – ca o recunoaștere a faptului că well-being-ul trebuie să devină o abordare prioritară pentru organizații, pentru ca angajațiilorsă prospere.

Ami García încearcă să sporească acest grad de conștientizare la nivel individual și urmărește toate căile de învățare și răspândire ale acestui trend, inclusiv prin obținerea unui certificat în limba engleza – ¨The Science of Well-being¨.

A absolvit in anul 2020 un Master in ¨International Trade and Business¨ la o universitate de prestigiu din Valencia, Spania și a fost antreprenor asociat in Fashion ecommerce timp de 10 ani in Romania. Printre pasiuni se numără limbile străine (vorbește 4 limbi) și lumea cărților.

Articol original publicat aici: https://www.theurbanchapter.com/ikigai-the-japanese-secret-to-well-being/ (IKIGAI – secretul japonez pentru o viață lungă și fericită).

Ikigai este un cuvânt japonez care înseamnă „un motiv de a fi”. Cuvântul derivă din iki (care înseamnă viață) și kai (care înseamnă realizarea speranțelor și a așteptărilor).

Un motiv pentru a sări din pat în fiecare dimineață!

Ikigai sărbătorește conceptul de a colecta mici bucurii în viața de zi cu zi, care vor duce la o bunăstare generală și la o viață împlinită. Triumfurile zilnice vin sub diferite forme pentru diferite persoane; pasiunile și talentele noastre sunt unice pentru fiecare dintre noi. A face lucrurile cum poți tu mai bine și a te bucura apoi, a fi util pentru ceilalți, a face ceva deosebit în viața oamenilor este o adevărată esență a conceptului ikigai, indiferent de activitatea pe care o îmbrățișezi. Acest scop nu dispare atunci când o persoană se retrage.

Am citit o carte încântătoare numită ¨Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericit㨠(de Héctor García și Francesc Miralles) care dezvăluie idei despre cum să te bucuri în fiecare zi, cum să-ți găsești ikigai-ul (sau să-l creezi) și cum să aplicați secretele Japoniei (inclusiv misterele „antiaging”) într-o societate occidentală.

După investigarea satului Ogimi, care este renumit pentru că are cei mai mulți centenari din lume („blue zone”), autorii acestei cărți au decis să facă o cercetare aprofundată pentru a înțelege motivele pentru care acești oameni ajung la vârsta de 100 de ani. Tot ce au învățat este povestit în această carte „Ikigai”.

Cartea se rezumă cu 10 reguli ale ikigai-ului:

  1. Rămâi activ, nu te retrage la pensie
  2. Ia viața ușor
  3. Nu iți umple stomacul
  4. Înconjoară-te de prieteni buni
  5. Menține-te in formă
  6. Zâmbește
  7. Reconectează-te cu natura
  8. Spune ¨Mulțumesc¨
  9. Trăiește clipa
  10. Urmărește-ți ikigai-ul

Conceptul ikigai poate fi aplicat liderilor și organizațiilor, învățându-ne cum să fim o sursă puternică de inspirație și motivație pentru ceilalți.

Luați în considerare următoarele patru întrebări ale ikigai:

Misiune: Ce îți place?

Vocatie: De ce are nevoie lumea?

Profesie: Pentru ce poți fi plătit?

Pasiune: In ce excelezi?

Autorul Héctor García, alături de Francesc Miralles, a scris această carte din inimă, așa că pasiunea și ideile înțelepte pe care le-a adus prin cartea „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” au inspirat mulți oameni din întreaga lume. Cartea s-a vândut in peste 2 milioane de exemplare și a fost traduse în 60 de limbi. Este scrisă atât cu stil, cât și cu eleganță.

Dacă ești gata să fii, să ai, să faci și să oferi mai mult, această carte este pentru tine, așa că te invit să te alături acestei călătorii.

¨Oriunde te duci, mergi cu toată inima!¨ (Confucius)

Autor: Ami García