Foto: Topvalencia.net

Anunțul a fost făcut în cursul zilei ieri, de marți, 6 aprilie, de către primul ministru Pedro Sánchez. Acesta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că nu va cere Congresului o prelungire a stării de alarmă aprobate în 25 octombrie și care este în vigoare până pe 9 mai.

Președintele Guvernului a arătat că intenția sa nu este să continue cu această măsură excepțională, lucru care era pus la îndoială având în vedere evoluția pandemiei în Spania, care este pe punctul de a intra într-un al patrulea val.Profesioniști în drept constituțional arată că finalizarea statutului de alarmă va însemna și sfârșitul închiderii frontierelor dintre comunitățile autonome, dar și al carantinei nocturne.

Acestea sunt restricții care afectează drepturile fundamentale și care pot fi luate numai în situații de forță majoră sau de necesitate.”În acest sens, diferiți experți consultați de Europa Press indică faptul că începând cu 9 mai 2021, comunitățile autonome, deși sunt coordonate în Consiliul Interterritorial de Sănătate, revin la situația anterioară statului de alarmă și, prin urmare, nu pot adopta decât măsuri obișnuite în probleme de sănătate.

Cu toate acestea, pentru situații grave, autoritățile locale pot limita drepturile fundamentale, dar numai în cazuri clar precizate de lege, folosind Legea organică a măsurilor speciale în materie de sănătate publică din 1986.

Experții arată că închideri perimetrice ar mai putea fi dispuse, dar doar în zone sanitare, cartiere sau în orașe, nu în întreaga comunitate autonomă. În plus, acele închideri care ar fi adoptate prin decret ar trebui să aibă avizul instanțelor.

Administrațiile regionale ar putea, de exemplu, să restricționeze orele comerciale și de ospitalitate.

”Surse de informare: Topvalencia.net, Lasprovincias.es Traducere: Topvalencia.net (https://topvalencia.net/el-fin-del-estado-de-alarma-el-9…/)

Preluare valenciana.ro