La 24 februarie 2021, a avut loc inaugurarea oficială a Consulatului onorific al României la Málaga, în cadrul unei ceremonii restrânse desfășurate la sediul Delegației guvernului regional andaluz în Málaga.

În alocuţiunea sa, ambasadorul Gabriela Dancău a apreciat că „deschiderea Consulatului onorific la Málaga se înscrie în strategia Ministerului Afacerilor Externe român de îmbunătățire a calității asistenței consulare acordate cetățenilor români” și „răspunde, pe de-o parte, interesului românilor față de Málaga ca destinație turistică, şi, pe de altă parte, interesului spaniolilor din zonă de a descoperi cultura și tradițiile românești”. „Dorim să ne extindem prezența în cât mai multe oraşe spaniole importante, precum Málaga, un exemplu pentru noi în materie de implementare cu succes a strategiei de dezvoltare urbană inovatoare şi sustenabilă, un oraş inteligent şi în același timp cultural, cu care ne dorim să aprofundăm relațiile. Un alt obiectiv îl reprezintă atragerea de investiții în România, precum şi dinamizarea relației comerciale şi promovarea turismului din țara noastră în rândul mediului de afaceri spaniol”, a adăugat ambasadorul român.

Consulul onorific al României la Málaga, José Luis Ramos, cu o vastă experiență în domeniul administrației publice spaniole, a ocupat poziția de viceprimar al oraşului, responsabil de portofoliile comerț, industrie, ocuparea forței de muncă şi infrastructură publică, dar şi pe cea de preşedinte al Asociației hotelierilor din Málaga. De-a lungul timpului, José Luis Ramos a deținut şi funcții de conducere în cadrul mai multor companii multinaționale, consolidându-şi, în paralel, o prosperă ascensiune în mediul de afaceri spaniol, calități care îl recomandă pe deplin pentru ocuparea poziției de consul onorific, printre ale cărui atribuții una din cele mai importante este dezvoltarea relațiilor economice româno-spaniole şi facilitarea de investiții reciproce în cele două țări. La eveniment au participat autorități locale, provinciale, regionale și naționale, precum şi membri ai corpului consular de carieră și onorific acreditat în Regatul Spaniei.

Informaţii suplimentare:Consulatul Onorific al României în Málaga are menirea de a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-spaniole, în special în domeniul economic, comercial şi cultural, precum şi de a acorda asistenţă şi protecţie consulară în caz de nevoie cetăţenilor români aflaţi în circumscripţia consulară, în situaţii deosebite. Circumscripţia consulară cuprinde Provincia Málaga.

Coordonatele noului oficiu consular onorific sunt următoarele:

Consulatul Onorific la Málaga Adresa: Paseo Marítimo Pablo Ruiz Picasso n. 2, C.P. 29016, Málaga

E-mail: rocons.malaga@gmail.com

Consul onorific: Domnul José Luis Ramos Luque.

Mai multe informaţii privind consulatele onorifice sunt disponibile aici:

http://www.mae.ro/node/1871


În dimineața zilei de 24 februarie, Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, a avut o reuniune cu subdelegatul guvernului central spaniol în Provincia Málaga, Teófilo Ruiz Municio.

La reuniune au participat Bogdan Stănescu, Consul General al României în Sevilla și José Luis Ramos Luque, Consul onorific al României în Málaga.Gabriela Dancău a mulțumit pentru eforturile guvernului Spaniei și a reprezentanților săi în teritoriul spaniol în vederea bunei integrări a românilor și a sprijinirii misiunilor consulare românești.

De asemenea, a subliniat demersurile autorităților române pentru asigurarea unei participări constructive a comunității românești la viața socială și economică din această parte a Spaniei, impulsionând-o să participe la proiecte deja existente și la construirea de noi inițiative.

Teófilo Ruiz a asigurat partea română de tot sprijinul de care are nevoie și a exprimat convingerea că José Luis Ramos, consulul onorific al României în Málaga, va fi un membru activ al corpului consular din provincie și va promova cu succes interesele României.

Ambasada României în Spania