A consemnat, Cristian Segărceanu.

Miercuri, 10 februarie 2021, între orele 20 – 22 (ora României), Asociación Socio Cultural Romanati, în cadrul emisiunii online Radical din Escu, a organizat o dezbatere cu tema “Rolul și locul poliției locale în organizarea și funcționarea Sistemului Național de Ordine și Siguranță Publică”.

Mircea G. Florescu, președintele asociației și redactor la ziarul Români în Andalucia din cadrul Centro Cultural La Tierra Tracia, El Ejido, Almería a moderat această dezbatere care a creat o punte de legătură între românii din Spania și cei din țară.

La discuții au participat lideri din Organizația Sindicală Pro Lex Iași Poliția Locală, domnul Lucian Bunduc și domnul Gabi Mihai, împreună cu domnul Teo Bălan, lider al Sindicatul Național Pro Lex și Președinte Executiv al Organizatiei Poliție Locale Deva și Dumitru Fornea, Secretar General al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, Membru al Comitetului Economic și Social European. A intervenit in direct Florian Tudor Ivan, președintele Asociației Profesionale a Transportatorilor.

Reprezentații Pro Lex împreună cu ceilalți invitați au dezbătut pe marginea unor subiecte de interes pentru toți polițiștii locali din România:

1. Rolul și locul poliției locale în organizarea și funcționarea Sistemului Național de Ordine și Siguranță Publică (SNOSP);

2. Relația poliției locale cu cetățenii. Funcțiile pe care aceasta le îndeplinește în cadrul comunităților locale;

3. Pl-x nr. 362/2020 – Propunere legislativă pentru completarea și modificarea Legii nr. 155/2010 privind Poliția Locală. Obiectivele acestei propuneri legislative și evoluția dezbaterilor în Parlamentul României;

4.Educația și formarea polițiștilor locali.

Urmărește emisiunea aici:

Pe parcursul emisiunii a intervenit deputatul Ringo Dămureanu, președintele Comisiei pentru Constituționalitate din Camera Deputaților și vicepreședinte al partidului Alianța pentru Unirea Românilor – AUR, care a prezentat rezultatele întâlnirii de lucru cu delegația polițiștilor locali, care s-a desfășurat în dimineața aceleiași zile la Parlamentul Romaniei.

Ringo Dămureanu a propus continuarea colaborării și informării reciproce pe temele de interes pentru angajații din #PolițiaLocală.

După întâlnirea de la Parlament, liderii Pro Lex Iași Poliția Locală s-au întâlnit cu Secretarul General al Confederației pentru coordonarea unor activități de advocacy în contextul unui nou Parlament și al unui Guvern care anunță măsuri de austeritate ce preocupă pe toți salariații din sectorul public din România.

Poliția locală trebuie să aibă un coordonator la nivel central, în MAI sau Ministerul Dezvoltării, care să traseze linii directoare pentru toate polițiile locale din țară.

Poliția locală trebuie să fie un instrument al administrățiilor locale pentru a deservi comunitățile pe segmentele în care are prerogativele date de legiuitor și nicidecum doar un instrument aflat la îndemâna primarilor, care să facă orice altă activitate, doar sarcinile din fișele de post nu.

Conform Legii nr. 155/2010, care reglementează activitatea poliției locale, polițiști locali au atribuții in șase domenii:

-Ordine și liniște publică precum și paza bunurilor.

-Circulație rutieră pe drumurile publice.

-Disciplina in construcții și afișajul stradal.

-Protecția mediului.

-Activitatea comercială.

-Evidența populației.

Asociación Socio Cultural Romanati, organizație a societății civile înregistrată în Spania, prin parteneriatele încheiate cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, CCOO-Comisiones Obreras, Almeria, Spania, Sindicatul Național Forța Legii, Federația pentru Accesibilizarea României-FAR, va realiza împreună cu aceste organizații ale societății civile în cadrul programelor de activități dezbateri tematice privind realitățile socio-culturale din diverse domenii de activitate.