Juan Marín, vicepreședintele Juntei de Andaluzia, a spus luni, 30 noiembrie că probabil, înperioada crăciunului, se vor flexibiliza restricțiile impuse atât sectorului economic cât și cetățenilor. Această relaxare se va produce doar cu acordul comitetului de experți. El a reamintit că Guvernul Spaniei a lansat câteva recomandări pentru Crăciun asupra cărora comunitățile autonome nu s-au pronunțat încă, precum și că în ședința Juntei din 9 decembrie se va discuta revizuirea restricțiilor.

În această direcție, vicepreședintele a subliniat necesitatea îmbinării activităților economice cu siguranța sanitară. El a recunoscut că sectorul turistic nu poate profita de zilele libere din timpul sărbătorilor Constituției și Imaculatei și că nu se ia în calcul ridicarea restricțiilor de mobilitate pentru aceste zile. Chiar și pentru Crăciun se ia în calcul deschiderea circulației în interiorul fiecărei provincii și un între provincii.

Marín a apreciat că situația de sănătate derivată din pandemie se află într-o linie clar descendentă în Andaluzia și se speră că va continua să evolueze astfel toată săptămâna aceasta. Acest lucru va duce la posibilitatea luării măsurilor de relaxare a restricțiilor din timpul sărbătorilor de Crăciun.

El a cerut ca cetățenii să dea dovadă de prudență pentru a nu ne confrunta, în ianuarie, cu un al treilea val de infectări, ceea ce ar avea consecințe grave pentru întreaga populație. După ce a subliniat că luarea acestor decizii nu este deloc ușoară, el a susținut că acestea trebuie să fie coerente, bazate pe cunoștințe și, de asemenea, să se înțeleagă că viața trebuie să își urmeze cursul cu toată normalitatea permisă de această situație.

Vicepreședintele a reamintit că, deoarece cetățenii nu pot părăsii localitățile, este normal ca în acest moment să fie prezenți mai mulți pe străzile orașelor. Vine Crăciunul și vrem cu toții să ieșim să cumpărăm cadouri, sau pur și simple să mergem la plimbare, să petrecem puțin timp pe stradă cu prietenii sau familia și asta trebuie să facem întotdeauna cu responsabilitate, a adăugat vicepreședintele Andaluziei. Chiar dacă lumea va ieși mai mult pe străzi, Marin nu crede că vor fi multe problema pentru a se respecta ora stării de alarmă.

A consemnat, Cristian Segărceanu