Românii din Spania ar putea primi cetățenie dublă, o solicitare constantă a comunității românești din Spania, transmite www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.
Speranțele acestora au fost din nou aprinse după ce Spania ar urma să semneze un acord cu Franța în vederea acordării cetățeniei duble francezilor.
Ce prevede Constituția Spaniei

Constituția Spaniei prevede ca persoanele care doresc cetățenie spaniolă, prin naturalizare, să renunțe la cetățenia anterioară. Singurele persoane care își pot păstra cetățenia anterioară sunt persoanele care provin din țări care, la un moment dat în istorie, au avut legătură cu Spania.
Aici se încadrează majoritatea statelor latino-americane, Filipine, Guineea Ecuatorială, Andorra și Portugalia. În plus, la această categorie intră și evreii sefarzi cu origini în Spania.
Decizia luată de către Guvernul spaniol, de a acorda cetățenie dublă francezilor, printr-un acord bilateral, a apris speranțele românilor care locuiesc în Spania.
„Ministerul român de Externe a făcut o propunere pentru a ajunge la un acord ca cel al Franței, adică pentru ca cetățenii români să nu fie nevoiți să renunțe la cetățenia română atunci când dobândesc spaniolă.
Cu toate acestea, în acest moment, starea proiectului este limitat doar la propunere, deoarece nu există negocieri deschise în acest sens”, subliniază pentru presshub.ro Biroul de presă al Ministerului Spaniol al Afacerilor Externe.

Ce spune Ambasada României la Madrid
Cancelaria spaniolă a menționat că este prea devreme pentru a se face previziuni în acest sens însă Ambasada României la Madrid subliniază că românii cu rezidență înregistrată în Spania beneficiază de aceleași drepturi ca și cetățenii spanioli în privința prestațiilor sociale, sănătate, servicii publice, acces pe piața muncii și votul în alegerile locale, între altele.
De aceea, obținerea cetățeniei spaniole în același timp cu menținerea celei române ar reprezenta o confirmare simbolică a integrării acestora în societatea gazdă cu păstrarea, concomitent, a legăturilor cu țara de origine.
La sfarșitul lunii iulie a acestui an, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a discutat la telefon cu omologul său spaniol, Arancha Gonzalez, despre dubla cetățenie, în care șeful diplomației române a pledat din nou pentru identificarea unei soluţii juridice.

Preluare rgnpress.ro