Autor: Elena Gadina, consultant asigurări  Almeria

„Sunt niște mincinoși!”

„Plătesc asigurarea și când am nevoie mă refuză!”

„Vor doar banii, niște hoți!”

„Toți sunt la fel!”

„Pe X l-au despăgubit și pe mine nu!”

Asta aud zilnic, atunci când vreau să prezint o asigurare unei persoane pe care nu o cunosc și care nu mă cunoaște.

De ce?

Să începem cu începutul. Să zicem că ai o asigurare. Tu cum ai făcut-o?

Iată ce aud eu (tot zilnic):

„Am auzit de la X și am făcut și eu ca a lui.”

„Am fost la bancă și mi-am făcut o asigurare cu banca.”

„M-am uitat pe internet, am văzut tot ce e și am ales ce era mai bun.”

Hai să vedem dacă e ceva în neregulă aici, să ne gândim puțin:

Te doare rău în capul pieptului….

 – Suni familia sau un prieten – îți spune ce a luat el – iei și tu. Poate ai noroc și merge, dar știi ce ai??? De ce te durea?

– Te duci la farmacie, îți cumperi un calmant. Îți trece durerea pe moment. Dacă ai noroc, nu este nimic grav!!

– Te uiți repede pe internet. Vezi fel și fel de recomandări, alegi ce crezi tu că ți se potrivește. Ești bine acum. Ți-a trecut. Crezi?

Ce faci dacă nu îți trece? Te chinui până scapi?  Aștepți să-ți fie rău de tot?

Ce faci dacă îți trece și peste o săptămână te doare iar?

Cât aștepți până te duci la un medic? Te bazezi pe noroc, sau pe cei din jurul tău, sau pe internet?

Nu vrei să știi sigur de ce te doare și cum e cel mai bine să te tratezi?

Cam așa e și cu asigurarea. Fără un ajutor de la un specialist poți doar să speri în noroc, dar e cam greu să fii norocos mereu.

Dacă vrei să fii sigur că ești protejat de asigurare, hai să vedem ce trebuie să ai în vedere. Sunt 3 factori esențiali:

– un specialist bun;

– o companie de asigurare bună;

– contractul tău personal să fie bun.

De ce?

Specialiștii (agenții de asigurare) sunt oameni. Nu toți oamenii suntem la fel. Unii sunt buni, alții mai puțin. Alege unul bun.

Toate companiile de asigurări îți oferă doar ce e scris în contract  – doar aici toate sunt la fel. Fiindcă unele companii sunt mai bune iar altele nu chiar. Alege una bună.

Contractul personal – aici e cheia. Ce nu e scris în contract – NU E VALABIL!!!

Cu un agent bun poți obține un contract excelent, maxim din ce îți poate oferi compania (deci nu uita nici de companie!).

Cu un agent mai puțin bun, chiar dacă vorbim de cea mai bună companie, contractul tău poate fi praf. Nu ai incluse toate beneficiile pe care compania poate să ți le dea(poate nu-l interesează decât să semnezi și „la revedere!”).

În plus aud recomandarea unor agenți : „Poți să citești contractul!!!” – Serios??? Știm cu toții cât citim din contractul de asigurare. Și altceva, am peste 20 de ani în asigurări, plus experiență în a citi contracte (am făcut „Dreptul”) îți spun sincer, am avut în mână contracte de asigurări pe care a trebuit să le citesc de două ori că să înțeleg anumite paragrafe. Dacă nu ai o companie foarte bună, care să aibă contractul scris în termeni normali, trebuie să devii întâi specialist și pe urmă să poți să înțelegi un așa contract. Cea mai bună soluție: un bun agent care să îți lămurească toate chichițele.

Acum că știi cele 3 elemente importante, altă idee:

Vrei o mașină, am eu una de vânzare cu 7.000 de euro. E scump sau e ieftin? Te orientezi după preț? Când îți iei o mașină nu întrebi ce marcă e?, câți km are la bord?, din ce an? Te uiți doar la preț?

Cu asigurarea cum faci, te uiți doar la preț?

Te duci la bancă, acolo la birou îți fac o asigurare. Crezi că persoana de la birou are habar ce ai tu nevoie de la o asigurare?  Nici măcar nu e produsul lor. Ei vând asigurări și doar încasează un comision. Pentru detalii sau probleme ai un număr de telefon pe contract. Persoana de la birou te-a pasat la altcineva. Ca să nu mai zic că prețul pe care îl plătești la bancă e umflat de cel puțin 3-4 ori față de cât ai plăti dacă ai merge la o companie de asigurare. Simplu: „Vor doar banii”!

Îți faci asigurare pe internet, sau cu o companie oarecare, contractul nu ți-l explică nimeni, crezi că e complet? O să spui și tu: „plătesc asigurarea și când am nevoie mă refuză”.

Dacă agentul nu este bun și compania nu este bună, contractul tău este egal cu zero. Plătești bani degeaba și o să spui: ” Am asigurare, le plătesc o grămadă de bani și când am nevoie nu mă despăgubesc. Sunt niște hoți și niște mincinoși!” Dar cine e de vină?

Ca să nu arunci banii, ca să fii protejat atunci când ai nevoie, trebuie să cântărești cu grijă atunci când faci o asigurare.

Și când o să auzi „toți sunt la fel”, „hoți și mincinoși” „nu mi-au plătit despagubirea” o să știi că nu o să ajungi la fel, fiindcă tu ai ales o asigurare ținând cont de toate cele 3 elemente importante: agentul, compania și contractul personal.

Cum știu dacă o companie este bună, dacă agentul este unul bun, ca să am încredere că am un contract bun? Nu e chiar complicat. În articole viitoare o să le analizăm pe rând.

Nu vreau să aud de la tine,  TU – cel care citești asta,  că te simți înșelat de asigurare, fiindcă există metode să previi asta, iar EU SUNT AICI SĂ TE AJUT.