Autor:  Elena Gadina, consultant asigurări, Almería

Viața este de neprețuit, avem doar una. Viața este un dar de care trebuie să avem grijă. Viața trebuie să o protejăm, să o înfrumusețăm, să o respectăm. Suntem datori să facem ceva cu viața noastră, să îi dăm un sens. Trebuie să avem un motiv de a trăi !

Fiecare dintre noi are un scop în viață, are propria menire: să ai o familie, să ai copii, să ai o profesie, să fii cel care descoperă, care explorează, să construiești, să aperi, să protejezi, să vindeci, să lași ceva în urma ta. Doar așa poți să ai o viață împlinită.

Ca să-ți duci la bun sfârșit menirea trebuie să exiști, să fii întreg și sănătos, să ai putere și să iei decizii înțelepte.

Muncești și te sacrifici pentru familia ta, să aibă casă și masă, să aibă un viitor, copiii tăi să aibă o viață mai bună. Dar viața te pune și la încercare.

Ce se întâmplă în cazul în care nu mai pot munci (din cauza unei boli sau a unui accident rămân cu o invaliditate permanentă) sau, cel mai grav, are loc un deces. Ce se întâmplă cu partenerul de viață, cu copiii, cu proiectele începute.

În acest caz poate dispărea sursa principală de venit a familiei.

Ce face familia mea fără, măcar, un sprijin financiar? Poate pierde casa, copiii în loc să studieze trebuie să își găsească un loc de muncă, totul se năruie, pot rămâne chiar și cu datorii imposibil de achitat.

Dacă îi iubesc și vreau să îi protejez –  chiar și atunci când nu mai trăiesc sau rămân invalid – există o soluție, un ajutor: banii primiți de la o asigurare de viață.

Ce este o asigurare de viață? Este un contract prin care o companie de asigurare plătește o sumă de bani în caz de deces (sau de o invaliditate permanentă). Suma de bani se stabilește de la început și se numește „capital asigurat”

Cine primește banii asigurați? În caz de deces: moștenitorii legali sau o persoană desemnată special în contract (beneficiar).

În caz de invaliditate permanentă: chiar persoana asigurată, tu.

De exemplu îmi fac o asigurare de viață cu un capital asigurat de 100.000 de euro. Dacă eu mor (moarte naturală, boală sau accident) banii îi primește familia mea. Dacă în urma unei boli sau a unui accident rămân cu o invaliditate permanentă, 100.000  de euro îi primesc eu.

Sunt de mare ajutor, fiindcă banii pe care îi primesti de la stat, ca pensie de boală, nu sunt nici pe departe cât puteai câștiga atunci când munceai, în plus, ai niște nevoi speciale acum, care și ele necesită bani.

Cât costă o asigurare de viață? Depinde de mai mulți factori: de suma asigurată pe care eu o aleg, de vârsta pe care o am, dacă mă asigur doar pentru deces sau asigur și invaliditatea. Depinde inclusiv cu cine o semnez, dar asta este o temă care merită dezbătută aparte, fiind ceva mai complexă.

Este o asigurare anual renovabilă, asta înseamnă că la împlinirea unui an se renovează automat, până când împlinesc o anumită vârstă (în funcție de companie, vârsta limită până la care se poate menține în vigoare o asigurare de viață variază între 65 și 80 de ani ). Dacă eu hotărăsc să renunț la asigurare, anunț compania că nu mai doresc renovarea și contractul se finalizează. Un amănunt: trebuie să am între 18 și 65 de ani pentru a putea contracta o asigurare de viață.

Ce înseamnă  vârsta până la care sunt acoperit de asigurare, cea care  variază, în funcție de companie, între 65 și 80 de ani? Asta înseamnă că odată împlinită acea vârstă, contractul de asigurare nu se mai poate renova, încetează de drept și de fapt. Eu nu mai plătesc pentru asigurare, dar nici compania nu mai plătește capitalul asigurat dacă are loc decesul, respectiv invaliditatea.

Ca la orice asigurare care nu este obligatorie, decizia de a-ți face o asigurare de viață, depinde doar de tine, tu alegi compania, tu stabilești suma pe care vrei să o asiguri. Tu știi cel mai bine ce sumă de bani îți este de ajutor ție și familiei.

Mulți oameni îmi spun că trebuie să fii bogat ca să închei o asigurare de viață. Nu este nici pe departe adevărat. Ce este adevărat este că  cei care sunt bogați au asigurări de viață de milioane și chiar sute de milioane de euro, fiindcă sunt conștienți de ce pierdere ar avea în caz că nu ar avea asigurarea.

Eu am ajutat și la semnarea de asigurări de viață cu sume asigurate de 20.000 sau 30.000 de euro, dar și cu 100.000 sau 200.000 de euro, 600.000 de euro…

Pentru o persoană de 30 de ani, o asigurare de viață de 100.000 de euro costă 95 de euro pe an (deces) sau 130 de euro pe an (deces și invaliditate permanentă). Ți se pare scump?… Familia primește 100.000 de euro în caz că se întâmplă o nenorocire. Fără asigurare, ce rămâne familiei ?

Este recomandat să contractezi o asigurare de viață. Pentru că fără ea, familia ar suferi nu doar lipsa persoanei dragi ci și lipsuri materiale imposibil de suplinit cu alte mijloace. Nu o faci pentru tine, o faci pentru ei.

Așadar, îmi asigur viața?

Răspunsul este „da” atunci când iubești, când ai o familie, când ai copii, când vrei să lași ceva în urma ta, când știi că ai o menire și vrei să îți duci menirea până la capăt.

O asigurare de viață este o soluție rezonabilă și înțeleaptă.